En av Geoforum Sveriges nyaste medlemmar är drönarföretaget Blaven Skyetech. Här kan du läsa mer om verksamheten och vad ägaren ser för medlemsnytta och uppgifter för Geoforum.

– Geoforums arbete att verka för öppna geodata är oerhört viktigt och något som vi alla är vinnare i, menar Mårten Hjärtenfalk, ägare och vd för Blaven Skyetech.

Läs mer

I Göteborgs stad har man börjat stadsplanera med tanke på utvecklingen med autonoma fordon. Ett av avsnitten i den internationella TV-kanalen CNBCs programserie The big ideas changing transport handlar om detta. Göteborg är tidigt ute, för när tekniken väl är redo vill staden kunna utnyttja alla de nya möjligheterna på bästa sätt.

Läs mer

Danmark är först i världen med att släppa högupplösta snedbilder över hela landet som öppna data. Detta förväntas ge stor nytta inom både offentlig och privat sektor. Snedbilder, som visar landskapet snett från ovan i flera olika vinklar, kan till exempel användas för att skapa 3D-stadsmodeller.

Läs mer

Regeringen har beslutat att SKL ska få medel för att höja den digitala kompetensen hos ledning i kommuner och landsting. Syftet med den gemensamma satsningen är att kommuner och landsting ska bli bättre på att ta vara på digitaliseringens möjligheter och hantera dess utmaningar. Geoforum Sveriges ordförande Eric Jeansson kommenterar satsningen.

Läs mer

Höstens första nyhetsbrev från Geoforum innehåller bland annat flera artiklar från vår tidning om öppna geodata och digital planprocess där bland andra Darja Isaksson, Ardalan Shekarabi och Catharina Elmsäter Svärd har blivit intervjuade. Här hittar du också nya blogginlägg från Susanne Nellemann Ek, om våra frågor i Almedalen och användning av geodata för att bekämpa sommarens skogsbränder. Trevlig läsning!

Läs mer