Geoforums mötesplatser inom geodata och digitalisering

Geoforum Sverige arrangerar konferenser, webbinarier och andra mötesplatser för att bidra till erfarenhetsutbyte och öka kunskapen inom geodata och digitalisering. Det handlar till exempel om användning av geodata för datadriven innovation och utveckling, bättre kommunikation genom visualisering och nya metoder för datainsamling och analys – för smart och hållbar samhällsutveckling.

Alla våra mötesplatser har en koppling till något av våra fokusområden:

  • Digital samhällsbyggnadsprocess och smarta hållbara samhällen med hjälp av geodata
  • Öppna geodata för ökad digitalisering och samhällsnytta
  • Ökad kompetens och kunskap inom och genom geodata.

Sedan april 2020 och åtminstone fram till sommaren 2021 är alla våra event digitala, på grund av pandemin. 

Vi samarbetar ofta med andra organisationer. Hör av dig till oss om du vill föreslå ett samarbete eller delta i en programkommitté för en mötesplats.

Webbinarier 

Ni medlemmar har chans att påverka vilka ämnen vi ska ta upp på kommande webbinarier. Vad skulle skapa värde för dig och din organisation? Om du har förslag på ämne/talare eller vill vara med och planera innehållet för ett webbinarium är du varmt välkommen att kontakta oss.

Kommande mötesplatser

 

Webbinarium om Kraftsamling AI

3 december 2021 och 21 januari 2022, Webbinarium
Arrangörer: Smart Built Environment, Kraftsamling - AI

Det pratas mycket om Artificiell Intelligens (AI) just nu. Potentialen för AI att bidra till en hållbar samhällsutveckling är enorm. Samtidigt har få av sektorns aktörer kommit igång med AI. Det vill projektet Kraftsamling - AI i samhällsbyggandet ändra på! Projektet bjuder in till ett webbinarium där du får veta mer om projektet och hur din organisation kan komma igång med AI.

Under webbinariet får du chansen att berätta för oss vad du skulle vilja veta om AI och vad du behöver för att komma igång. Vi berättar kort om hur vi kraftsamlar kring AI just nu och hur du kan få vår hjälp av oss att påbörja din AI resa.

Till mötesplatsens webbplats
 

Mötesplats Digital omställning: Digital utveckling inom samhällsbyggnadssektorn – hur kan vi lära av varandra?

Tema: Hur sömlöst kan det bli?
15 december 2021, Webbinarium, Kl. 13.00-14.30

Arrangörer: SKR tillsammans med Geoforum Sverige

Visionen om ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandsprocessen fungerar som en ledstjärna i det omställningsarbete som nu pågår på både lokal nivå och i de nationella uppdragen kring en ny plattform för geodata. Men hur sömlöst kan det egentligen vara och vad ser vi framför oss när vi blickar framåt? Hur tänker vi kring framtida teknisk utveckling? Vad kräver sömlöshet i form av ändrade arbetssätt, juridisk utveckling, nya samarbete med mera? Och vad kan vi faktiskt redan göra med de resurser vi har? Möt tre kommuner som på olika sätt har funderat över dessa frågor på hemmaplan.

Arrangeras av SKR tillsammans med Geoforum Sverige. Målgrupp är aktörer som på olika sätt arbetar för digital omställning inom de kommunala samhällsbyggnadsprocesserna. 

Läs mer och anmäl dig senast den 14 december

 
GI Norden – Use of drones in Nordic municipalities

8 december 2021, Webbinarium
Arrangörer: GI Norden - Geoforum Sverige tillsammans med systerorganisationer i norden.

GI Norden arrangerar webbinariet med talare från de nordiska länderna. Alla medlemmar i något av de nordiska geofora (GeoForum Finland, Geoforum Sverige, GeoForum Norge, LISA Island eller Geoforum Danmark) kommer att ges gratis tillgång vid registrering.

Till mötesplatsens webbplats

 

Hack for Gävle

11 mars 2022, DoSpace (Gävle)
Arrangörer: Future Position X i samarbete med Microsoft, Gävle kommun, Högskolan i Gävle och AI Arena/Geoforum

Syftet med Hack for Gävle är undersöka hur man med smarta nya lösningar kan utveckla medborgardialog, mobilitet och återvinning av material med bland annat AI som verktyg. 

Representanter för projektet Kraftsamling AI och delprojektet AI Arena medverkar med sin expertis - något som kommer att stärka genomförande av de utmaningar som deltagarna ska lösa i Hack for Gävle.  Hackathonet varar under 24 timmar och deltagarna kan välja en av tre olika utmaningar att lösa. En prissumma på 20 000 kronor går till det vinnande laget. 

Delprojektet AI Arena utvecklas av Geoforum Sverige, BIM Alliance och Future Position X.

Till mötesplatsen webbplats

Smart City Stockholm 2022

Preliminärt 26-27 april 2022, på Stockholmsmässan
Arrangör: Stockholmsmässan i samarbete med KTH, Stockholms stad och Geoforum Sverige.

Smart City Stockholm kommer att bli en inspirerande mötesplats som leder till ökad kunskap, innovation och samarbeten för hållbara städer och kommuner. Mässan och konferensen har tema Människan i centrum för den smarta och hållbara staden

Mötesplatsen var planerad till 2020 och är framflyttad till på grund av pandemin. 

Till mötesplatsens webbplats

> Tidigare genomförda mötesplatser