Geoforums podd – Positionspodden

Geoforum Sveriges temapodd Positionspodden fördjupar sig i ämnen som rör geodata och digitalisering. Till en början är fyra avsnitt på temat Digitala fastighetsgränser planerade. Podden finns där poddar finns, till exempel Apple och Spotify. Du kan också lyssna på avsnitten här under.

Tema digitala fastighetsgränser

I första avsnittet samtalar Mikael Johansson, Aveki och Karolina Stenström, Nacka kommun med Anders Sandin och Marika Ström från Lantmäteriet.

Förväntningarna på nyttorna med en digital samhällsbyggnadsprocess är höga, men effekterna är till stor del beroende av rätt kvalitet på underlagen – särskilt fastighetsgränserna. Att digitala fastighetsgränser är en angelägen fråga blev tydligt när Geoforum arrangerade ett webbinarium med rekordstort deltagande 2021. Nu diskuterar vi frågan vidare med olika delar av branschen i poddformat. Programledare för avsnitten är Mikael Johansson, Aveki. Tre avsnitt finns ute och det fjärde avsnittet, med fokus på byggaktörer, spelas in i början av mars.

Avsnitt 1 med Lantmäteriet: Ordning och reda är första trappsteget – vi kan inte hoppa över det

Medverkande: Marika Ström, chef fastighetsinformation Lantmäteriet, Anders Sandin, verksamhetschef geodata Lantmäteriet och Karolina Stenström, Enhetschef Lantmäterienheten Nacka kommun.

Lyssna till ett intressant samtal om allt ifrån Lantmäteriets handlingsplan, kommunala och statliga samarbeten, hur vi främjar innovation till framtidsspaningar om var vi befinner oss om tio år.

Avsnitt 2, ett kommunalt perspektiv: Kan vi kasta stafettpinnarna och springa parallellt?

Medverkande: Karolina Stenström, Nacka kommun och Patrik Renfors, Trollhättans stad.

Varför behöver vi höja kvaliteten på digitala fastighetsgränser? Hur kan kommuner jobba med kvalitetshöjande åtgärder? I andra avsnittet av Positionspodden fördjupar vi oss i digitala fastighetsgränser ur ett kommunalt perspektiv. 

 

Avsnitt 3, skoglig näring: Vi måste slå in på samma stig och adressera datafrågan tillsammans

Medverkande: Patrik André, digitaliseringsstrateg på Skogsstyrelsen och Jonas Svensson, GIS expert på Södra Skogsägarna.

Hur ser det ut med de digitala fastighetsgränserna i skogen? Vad görs idag och vad krävs för att komma framåt? I tredje avsnittet av Positionspodden fördjupar vi oss i frågan om digitala fastighetsgränser inom skoglig näring.

Avsnitt 4, byggaktörer: Överraskningar är bara roligt när man fyller år – det handlar om att bygga från grunden

Medverkande: Lotta Wibeck, Digitalization Program Lead på Skanska och Klas Ljungberg, affärsgenerering på Magnolia.

Digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen kräver ordning och reda på underlagen – särskilt de digitala fastighetsgränserna. I fjärde avsnittet av Positionspodden möter vi byggaktörer och får deras perspektiv i frågan. Vilka nyttor ger en digital planprocess? Vad får inte gå fel? Och vad händer om kartan inte stämmer överens med verkligheten? Lyssna till ett engagerande samtal om möjligheter och utmaningar med digitaliseringen – och vikten av att göra rätt från början.

Kontakta oss

Podden görs av Geoforum Sverige med Mikael Johansson, kundansvarig på Aveki, som programledare för temat digitala fastighetsgränser. Klippning av Johan Nyberg.

Har du idéer på ämnen vi kan ta upp i podden? Eller frågor eller tankar kring innehållet? Hör av dig till Geoforums kansli, info@geoforum.se. Trevlig lyssning!