Smart Built Environment projektmöte
Resultat från innovationsprojekt

Nu finns det en slutrapport och informationsmaterial från projektet Info Spread som drivits inom innovationsprogrammet Smart Built Environment. Projektet handlar om kommunikations- och utbildningsinsatser för att sprida resultaten från projektet Smart planering för byggande och om test av en metod för 3D-modellbaserad bygglovsansökan. Resultatet från Info Spreads studier visar att det finns ett stort behov av kunskapsspridning av resultat från innovationsprojekt.

Projektet Smart planering för byggande – Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov pågick från november 2016 till april 2018, och genomfördes i samverkan med ett flertal olika aktörer inom samhällsbyggnadssektorn. Under 2019 har ett nytt projekt – Info Spread – samordnat och genomfört informations- och utbildningsinsatser för att göra resultaten, slutsatserna och rekommendationerna från projektet Smart planering för byggande kända. Fokus är de processer som inkluderar kommunernas del i samhällsbyggnadsprocessen.

Smart planering för byggande, som slutrapporterades i maj 2018 har fokuserat på fem processfaser, och deras utbytesprocesser och gränssnitt, i samhällsbyggnadsprocessen:

  • geodataleveranser
  • detaljplanering
  • fastighetsbildning
  • bygglovsgranskning
  • återföring av producerad geodata.

Smart planering för byggande utvecklades vidare i det efterföljande projektet DigSam som rapporterades november 2019

Resultat från Info spread

Projektet Info Spread har bland annat genomfört fyra webbinarier som ger konkreta tips om hur du kan komma igång med att digitalisera plan- och byggprocessen. 

Utöver informations- och utbildningsaktiviteterna har Info Spread testat och verifierat en metod för 3D-modellbaserad bygglovsansökning med fokus på ansökningar från privatpersoner. Testet omfattar även möjligheterna till att ta emot och besluta om bygglov med ett 3D-modellbaserat underlag. 

Info Spread har finansierats av Formas med 0,8 mkr, via en utlysning från Smart Built Environment, och sektorn samfinansierar med lika mycket. Projektet startade i januari 2018 och avslutades i december 2019. Arbetet har bedrivits i två delar med representation från statliga myndigheter, kommuner och näringsliv (bygg- och fastighetssektorn).

Slutrapporten finns att hämta på projektets webbplats.