Aktuellt om öppna geodata

Vi på ULI Geoforum vill inspirera och hjälpa organisationer i arbetet mot öppna geodata. Vi ger kunskap och verktyg genom seminariet Öppna geodata i kommuner, utbildningsmaterial om öppna geodata och en studie av samhällsekonomiska effekter av öppna geodata.

Statliga myndigheter, kommuner och privata företag inom geodatabranschen står inför stora förändringar i och med utvecklingen mot öppna geodatakällor. Det är en utveckling som skapar nya möjligheter. Samtidigt kommer den att kräva såväl innovationsförmåga som nya sätt att finansiera insamling och förvaltning av geodata. Det som fungerade igår, kommer inte att fungera imorgon.

Vi vill rusta våra medlemmar att möta och dra nytta av förändringen. Vi vill hålla branschen uppdaterad om utvecklingen och skapa mötesplatser för att ta del av nationella och internationella erfarenheter av öppna geodata. Vi tar initiativ till faktabaserad debatt om öppna geodata.

Seminarium 9 december

Seminariet Öppna geodata i kommuner gästas av namnkunniga föreläsare som guidar dig genom området öppna geodata och de förväntningar som finns inför framtiden. Bland föreläsarna kan nämnas Magnus Höij från branschorganisationen Svenska Teknik&Designföretagen och Marianne Leckström från SKL. Under seminariet diskuterar vi:

  • samhällsnyttan med öppna geodata
  • trender och vad som väntar
  • hur man gör geodata tillgängliga på riktigt
  • hur man kan öppna upp sina geodata, genom goda exempel från kommuner

Läs mer i programmet för seminariet.

Lansering av utbildningsmaterial

I slutet av november publiceras det utbildnings- och informationsmaterial om öppna geodata som vi tar fram med finansiering från Vinnova. Materialet ger dig hjälp på vägen mot öppna geodata i din organisation.

Redan nu kan du hitta filmer från sessionerna om öppna geodata på konferensen Geoinfo 2015. Ladda ner, samla kontoret och omvärldsbevaka tillsammans!

Läs mer om projektet

Studie om samhällsekonomiska effekter

ULI Geoforum vill ge beslutsfattare i offentlig och privat verksamhet bra beslutsunderlag för effektiva och faktabaserade samtal om vägval för öppning av geodata. Därför har vi sökt medel hos Vinnova för att göra en studie av samhällsekonomiska effekter av öppna geodata i Sverige. Den 24 november fick vi det glädjande beskedet att vi får finansiering för detta!


Den studie vi vill göra ska utreda och belysa:

  • hur öppna geodata påverkar ekonomi och innovationer för den offentliga sektorn inklusive statliga och kommunala bolag med inkomstbortfallet från försäljning av geodata inkluderat
  • hur den privata sektorns omsättning och affärsmodeller påverkas av öppna geodata
  • hur planering, plangenomförande och byggande påverkas.

Har du frågor om detta? Tveka inte att kontakta Susanne Nellemann Ek, vd och kanslichef för ULI Geoforum.