Program för NNH-workshop i väst

Workshoppen innehåller utbildningspass om att jobba med data från den nya nationella höjdmodellen (NNH). Passen med datorövningar hålls av personer från företag i branschen. Lantmäteriet bidrar med laserdata och höjddata i grid till workshoppen.

Tid: kl 9.15-17.00, 29 maj 2012

9.15-­10.05 pdfHantera NNH - möjligheter och utmaningar

Med alla de fantastiska möjligheterna till bättre analyser och beslutsunderlag som NNH erbjuder följer också utmaningar vad gäller hanteringen och administrationen av de stora datamängderna. En organisation måste inte bara hålla reda på var data finns och dess aktualitet, utan måste också på ett bra sätt kunna tillgängliggöra data till de som ska utföra analyserna. Vi presenterar en praktisk approach till hur dessa frågor kan lösas.

Kerstin Nordström, Esri

10.05-10.30 Kaffe

10.30­-11.50 jpgAvancerad datahantering på ett lekfullt sätt – Få din höjdmodell att lyfta oavsett produktionsmiljö

(Hör av er till oss om ni vill ha FME-modellen (.fmw) via epost, uli@uli.se)

Passet inleds med en kort introduktion till programvaran FME från Safe. Med hjälp av denna kommer deltagarna att få testa att handskas med ett punktmoln. Passet kommer att läggas på en lagom nivå beroende av deltagarnas tidigare erfarenhet av punktmoln och FME. Moment som kan beröras är:

  • Splittra punktmoln
  • Slå ihop punktmoln
  • Tunna ut punktmoln
  • Transformera data mellan koordinatsystem
  • Skapa olika exportformat

FME har ett flertal funktioner inbyggda för just hantering av punktmoln, dvs LAS-data, från flygningar vid insamling av höjddata. Förutom hantering av själva datamängden kommer vi, om tid ges, att skapa olika produkter, t ex TIN och 3D PDF, för visualisering i andra programvaror. FME kan skriva och läsa nästan 300 olika format, proprietära som öppna. Databehandlingen i detta pass är användbar oavsett om du skall göra översvämningsanalyser, 3D visualiseringar, skapa höjdkurvor osv.

Magnus Nilsson, Sweco

11.50-12.40 NNH-data, analyser och tillämpningar

Diskussion kring NNH-data samt analys och bearbetning av laserdata varvas med exempel och faktiska resultat. Exempel på metoder presenteras. Vilka resultat kan man förvänta sig? Vad bör man tänka på? Användning av NNH-data för produktion av följdprodukter belyses och exempel på användningsområden redovisas, t ex träd i stadsmiljö för 3D-stadsmodeller och parkförvaltning, vegetation i kraftledningsgator, byggnadsrekonstruktion och dikeskartering.

Ulf Söderman, FORAN Remote Sensing

12.40-13.30 Lunch

13.30­-15.00 pdfÖversvämningsanalys, hydrologiska modeller och 3D
Se även pdfAnalysmodeller och pdfÖvningar 

1. Övningar i programvaran MapInfo Professional med tillägget Encom Discover 3D (75 min). Här får du lära dig

  • hur man skapar en höjdmodell från punktmolnet och hur man tar in en färdig höjdmodell (grid)
  • att skapa nivåkurvor, analysera effekten av höjd havsnivå, beräkna lutningar samt skapa en 3D-modell som man kan vrida runt och navigera i.

2. Presentation (15 minuter) av hur man, från ovan framtagen höjdmodell, kan skapa en hydrologisk modell med avrinningsområden, utflöden, samlingspunkter (blue spots) och liknande för översvämningsanalys i områden som inte handlar om höjd nivå på hav eller sjöar.

Kursledare: Håkan Karlsson, Pitney Bowes Software

15.00-15.30 Kaffe

15.30-­17.00 pdfNNH från höjdbrus till buller

Datorövningarnas innehåll:

Med enkla hjälpmedel ska vi titta, visualisera och bedöma kvalitén på data ur NNH. Data ska därefter rensas, editeras och kvalitetssäkras. Med hjälp av NNH ska vi höjdsätta byggnadsskiktet i fastighetskartan. Med detta underlag, kombinerat med kommunala trafikdata, gör vi en bulleranalys över ett bostadsområde.

Erik Lundborg, Metria & Henrik Naglitsch, Vectura