Satsning får fler unga att upptäcka geodata

Under våren har vi kört en stor kampanj med målet att inspirera unga att välja utbildningar och yrken inom geodata. Kampanjen har synts på Tiktok och Snapchat och samtidigt har vi lanserat en helt ny webbplats full av inspiration och exempel på hur viktigt geodata är för samhällets utveckling. Sluta gissa om framtiden – svaret finns i geodata!


Ta del av filmerna och webbplatsen här

– Vi har ett stort behov av att attrahera fler till geodatabranschen. Med den här kampanjen vill vi testa nya vägar att nå ut till unga så att fler förstår vad geodata är och vilka viktiga och spännande yrken som finns i vår bransch. Utan geodata kan vi inte bygga ett smart och hållbart samhälle, säger Sofi Almqvist, vd på Geoforum Sverige.

Syns på Tiktok och Snapchat

Med budskapet ”Sluta gissa om framtiden – svaret finns i geodata” lyfter kampanjen exempel på hur viktigt geodata är för samhällets utveckling. Kampanjen vänder sig till ungdomar på framför allt gymnasienivå och består av filmer som visas i sociala medier, främst Tiktok, Snapchat och Instagram. Samtidigt lanseras också en helt ny webbplats med information om utbildningar och yrken i branschen. Kampanjen startade den 1 februari och pågick till mitten på april. En till kampanjomgång kommer att gå under hösten 2024.

Satsning på kompetensförsörjning

Bakom initiativet står Geoforum Sverige och Lantmäteriet tillsammans med många aktörer i branschen. Satsningen på kompetensförsörjning driver vi som ett projekt inom Smart Built Environment.

– Vi vill stärka bilden av branschen och öka kännedomen bland unga. Vi behöver bli bättre på att berätta om vilka spännande yrken det finns och hur centralt geodata är i samhället. Geodata används i allt från att förutse översvämningar och skred till att utveckla nya tjänster för konsumenter och företag. Det här ökar våra möjligheter att rekrytera till en bransch som är i tillväxt, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på Lantmäteriet.

Studenter och yrkesverksamma från flera lärosäten, myndigheter, kommuner och företag medverkar på webbplatsen och personerna du ser i filmerna är studenter från utbildningar inom geodata.

Stort tack till alla som på olika sätt engagerar sig i projektet! 

Läs pressmeddelande om kampanjen
Läs mer om projektet 
Ta del av filmerna och webbplatsen här

Sluta gissa kampanj webb