Geodata för framtiden

"Javisst kan Sverige bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Det är i sig ett bra mål som regeringen har satt upp. Lite lagom svenskt så där. Men ska vi bli bäst så måste vi också skapa förutsättningarna för det. Vi måste bygga digitaliseringshuset tillsammans från grunden med någorlunda vettiga ritningar. Först då kan Sverige nå sin potential. Då kan Sverige lyfta. Då kan Sverige bli sitt bästa jag."

Det skriver Patrik André, styrelseordförande i Geoforum i denna medlemskrönika.

Det är dags nu. Dags att prata om hur huset ska se ut när det blir klart. Dags att börja skissa på en ritning. Dags att spela lagspel – för digitalisering ÄR en lagsport.

Vad är det som behövs? Det är just det vi i styrelsen och kansliet för Geoforum jobbar med. En massa spännande samtal. En massa möten med smarta människor. I och utanför styrelsen. Man blir så trygg i att man inte måste veta allt. Det finns alltid någon som vet mer och kan bättre. Tillsammans vet och kan vi jättemycket om alla delar av samhället. Det är så en lagsport ser ut. Man måste träffas och bolla idéer. Man måste möta sina lagkompisar. Man måste ha ett forum för att mötas. Vi har ett Geoforum. Det är bra. Vi behöver det.

Samverkan är en superkraft och vi lyfter med lagsport.

Geoforum Sverige är nästan 200 organisationer från näringsliv, akademi och det offentliga Sverige. Medlemmar som jobbar med data och digitalisering av Sverige för smart och hållbar samhällsutveckling. Geodata är data om det Sverige som går att ta på. Det Sverige som finns i verkligheten. Tillsammans får vi superkrafter för att lyfta oss själva och Sverige mot framtiden.

Geodata är viktigt! Vi alla bor i kommuner som drivs och planeras med hjälp av geodata, kör på vägar som drivs och underhålls med hjälp av geodata, går i skogar som sköts med hjälp av geodata, äter mat som odlas med hjälp av geodata, håller i en telefon och kör en bil som använder sig av geodata och litar på att räddningstjänst och ambulans hittar fram tack vare geodata. Allt det där måste fungera! IPCC-rapporten som kom nyss med illavarslande fakta om att klimatet förändrar vår verklighet. Desto bättre vi är på geodata, dess bättre kan vi hantera klimathotet och forma en bättre framtid.

När vi nu bygger det digitala Sverige måste det byggas ordentligt och med eftertanke. Vi behöver ett forum för det pågående samtalet och idéutbytet. Vi behöver ett tydligt politiskt ledarskap. Vi behöver investeringar. Vi behöver kompetens. Vi behöver moderna regelverk. Vi behöver hjälpas åt. Vi behöver dig.

Vid årsmötet pekade Geoforum ut sju punkter vi vill se för att Sverige ska kunna ta tillvara möjligheterna med geodata och digitalisering. Sju punkter för bygget av det digitala Sverige. Läs gärna i vår nya verksamhetsplan och bidra med era tankar. Låt oss mötas, kom gärna förbi kansliet eller ses vi på Kartdagarna? Geoforum kommer att medverka där.

Våra medlemmar och hela Sverige kan lyfta med geodata. Vi gör det tillsammans!

Patrik André, Styrelseordförande Geoforum Sverige