Brygga och båtar i Smögen
Digital sommar och digital samhällsbyggnadsprocess

VD på bloggen

Är nu tillbaka i vardagen igen efter en härlig semester och en sommar som präglats av svemestrande och hemestrande, på grund av pandemin. Men det har gjort att flera av oss har upptäckt nya smultronställen i vår närhet. När jag summerar min semester slås jag av hur vackert vårt land är och vad mycket det finns att upptäcka. Men jag kan också konstatera den ständiga digitala närvaron, trots en strävan av att leva analogt och skärmfritt under ledigheten.

Jag har återkommande använt mig av olika appar för att hitta nya besöksmål och få vägbeskrivningar, gjort reseplanering efter kartappar som indikerar trafikbelastning och hinder med mera. Kommer ni ihåg den tid då vi rev ut kartblad ur telefonkatalogen, skrev ner vägbeskrivningar på papper och fick leta efter telefonkiosker för att hitta till nya platser och göra bokningar? Tänk vad den digitala utvecklingen och geodata har underlättat för oss. Och oftast tar vi det så självklart att vi inte ens reflekterar över att vi använder dessa hjälpmedel hela tiden.

För en digital samhällsbyggnadsprocess

I juni genomförde Geoforum en remissworkshop om Boverkets förslag till föreskrifter gällande planbeskrivning. I workshoppen jobbade deltagare från kommuner, länsstyrelser och företag i grupper med frågeställningar om förslaget. Materialet från workshoppen har sedan använts som underlag till Geoforums svar som du hittar här

Fullspäckad höst

Det är mycket på gång i höst. Den 1–2 september samlas Geoforums styrelse digitalt för att genomföra årets strategidagar. Vi kommer att gå igenom verksamhetens innehåll och diskutera vilken inriktning vi ska jobba emot och det ska resultera verksamhetsplan för 2021.

Vi började redan i våras med webbinarer och dessa evenemang har varit mycket uppskattade och vi kommer därför att fortsätta med det i höst. Boka in datum för lunchwebbinarium: 23 oktober, 19 november och 15 december. Tema och innehåll jobbar vi med nu, och snart kommer ni kunna läsa mer om dessa webbinarier.

Digitalisering är av största vikt nu

Den pågående pandemin orsakar stora utmaningar för oss alla. Begränsningar i sättet att mötas innebär att kraven på digitala möten och digitala verksamhetsprocesser ökat starkt de senaste månaderna, och det kommer även att fortsätta i höst. För våra medlemmar och för allmänheten är det av största vikt att pågående insatser för att implementera en digital plan- och byggprocess kan genomföras i ett högt tempo. Det pågår många initiativ för att utveckla den digitala infrastrukturen samt digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen för att nå uppsatta politiska mål. Detta kommer vi att prata om och få exempel på under den digitala konferensen Arbeta smart inom planering och byggande 2020.

Huvudkonferensen hålls den 28–29 september och dessutom kan du vidga dina vyer under våra fem frukostwebbinarier den 9 september, 14 oktober, 11 november, 9 december och 13 januari. Konferensenspaketet ger inspiration, ökad kunskap och kontakter för fortsatt utveckling genom exempel på framgångar med att jobba datadrivet i planering, byggande och förvaltning. Även i höst är det begränsningar att mötas och det försvårar relationsbyggandet. Under Arbeta smart kommer ni får möjlighet till interaktion och bygga relationer digitalt, vilket är extra viktigt i dessa tider.

Hoppas att vi ses i september!

Sofi Almqvist, vd Geoforum Sverige

Sofi Almqvist vd Geoforum Sverige

Fler blogginlägg