Mcor och Thaiber AB öppnar helt nya möjligheter inom GIS

Carl Schillander på Thaiber AB informerar: Oavsett om du deltar i katastrof- eller militär planering, geologiska analyser, fastighets- och stadsplanering, utbildar studenter eller helt enkelt vill dokumentera en favoritplats, så revolutionerar vår teknik, med 3D-printade GIS-modeller i äkta fullfärg, hur du använder och kommunicerar geografisk information. 

Med 3D-printade GIS-modeller kan du snabbt, kostnadseffektivt och med enastående detaljrikedom, kommunicera med kunder, kollegor, offentlig publik och studenter jämfört med traditionell 2D eller handgjorda, CNC, eller gjutna tekniker.

Att se och uppleva en exakt taktil GIS modell i full färgskala var omöjligt för bara ett par år sedan.

Vi har ändrat på detta genom att ta fram Mcor unika IRIS-system där man kan tillverka en helt topografiskt korrekt fotorealistisk terrängmodell vilken kan tillverkas i storlekar allt från ett mindre ark till meterstora displaymodeller. Hittills har man ibland talat om 3D för terräng och karta – men det har då enbart rört sig om en virtuell upplevelse. Här ges för första gången tekniken att göra helt korrekta taktila modeller som man häpnar inför. Faktum är att detta är den enda tekniken i världen idag att framställa sådana objekt med.

Det öppnar en värld av fantastiska hittills oanade möjligheter.

Mcor använder sensationellt nog papper som material i sina 3D-utskrifter! Du kan producera intrikata terräng, stad- och även underjordiska 3D-kartor på bara några timmar till låg kostnad. Dessutom helt miljövänligt eftersom vi inte använder några som helst skadliga komponenter vid den additiva tillverkningen. Återvunnet vanligt A4 papper + vattenbaserade färger och lim gör att våra maskiner kan stå i vilken känslig miljö som helst.

Våra unika, fullfärg 3D-skrivare kan även applicera kritiska landskapselement, inklusive textetiketter direkt på modellen i korrekt, realistisk färg.

På ULI Geoforums konferens GEOINFO 2015 den 7-8 oktober i Malmö kommer företagets grundare Carl Schillander att presentera tekniken närmare.

För dem som ser det för första gången brukar det bli en stor överraskning och på allvar väcka intressanta frågor och på riktigt sätta fart på fantasin vad som kan göras med denna unika teknik.

Carl Schillander
Thaiber AB