Helena Samsioe, vd på Globhe, med en drönare
Drönarkonferensens keynotetalare jobbar för FN

Globhe är drönartjänsteföretaget som underlättar FN-hjälpinsatser i afrikanska länder som Malawi och Rwanda. Helena Samsioe är ägare och vd för startupen Globhe, som fått stor uppmärksamhet i media. Nu kan vi avslöja att hon kommer till konferensen Drönare för datainsamling 2018 för att hålla ett keynote. 

Globhe använder drönare framförallt till kartläggning i samband med exempelvis en naturkatastrof, godstransporter för sjukvården och datainsamling över tid. FN är just nu Globhes största kund och mycket av verksamheten finns i Afrika. Företaget jobbar med ett dussintal drönartillverkare runt om i världen, och väljer olika sorters drönare beroende på uppdrag.

Vi ställde tre korta frågor till Helena.

Vad gör Globhe?

– GLOBHE är kort och gott ett drönartjänsteföretag som erbjuder effektivare kartläggning, datainsamling och godstransporter.

Vad har varit din största utmaning i företagets verksamhet?

– Regelverken, vilket är en av anledningarna till att vi hittills har jobbat mest internationellt.

Inom vilka områden vill du utveckla verksamheten?

– Alla områden går och kan utvecklas, det är en verksamhet med stor potential men framförallt kommer vi att fokusera på att utveckla vårt tjänsteutbud kring datainsamling.

Konferensen Drönare för datainsamling 2018 arrangeras av Geoforum Sverige och BIM Alliance den 23 januari i Stockholm. Här kommer Helena hålla ett keynote med rubriken Drönare och AI hjälper FN att navigera rätt. Missa inte det!