tåg ur fågelperspektiv
Åtta nya nationella datalabb

Det är viktigt med tillgång till stora mängder data, bland annat för utvecklingen inom artificiell intelligens (AI). Vinnova satsar nu på åtta nya datalabb, som ska bidra till ökad dataanvändning inom olika områden. Bland annat skapas nationella datalabb för fastighetsdata, data för smarta städer och vägdata.

Datatillgången är viktig, och för att utveckla tillgången behövs datalabb. Dessa labb kan vara till hjälp för aktörer som vill använda data för innovation. Vinnova har tidigare i år annonserat finansiering till ett antal nationella datalabb för att hjälpa olika branscher och områden. Nu får ytterligare åtta datalabb finansiering.

– Nästa steg inom digitaliseringen är fler lösningar baserade på data, som vi nu ser inom exempelvis artificiell intelligens. Vi förväntar oss att labben ska leda till samhälleliga och ekonomiska värden genom ökat fokus på datadrivna beslut, säger Erik Borälv, ansvarig för utlysningen.

Datalabben ska bidra till att data håller hög kvalitet och ska möjliggöra utvecklingen inom AI. Satsningen är ett komplement till Vinnovas övriga satsningar inom digital infrastruktur och artificiell intelligens. Det är åtta datalabb som får finansiering i två år med totalt 27 miljoner kronor.

Av de datalabb som finansieras ingår bland annat Smarter City Labs som ska stödja etableringen av ett nationellt AI-center i Helsingborg. Där ska flera delar av samhället samlas kring utveckling av konkreta AI-tillämpningar.

Ett annat labb som ingår i satsningen är Fastighetsdatalabbet som ska skapa en nationell plattform för att kunna dela fastighetsdata mellan aktörer i fastighetsbranschen. Målet är att bidra till ett mer standardiserat sätt att hantera data samt tillgängliggöra data för aktörer som vill utveckla nya innovativa digitala tjänster.

Road Data Lab är också ett labb som ingår i satsningen från Vinnova. Labbet ska vara en plattform som integrerar data runt vägar från olika källor, exempelvis för autonom körning, kartor och navigering. Även tidtabeller för kollektivtrafik och planering av infrastruktur är tänkt att ingå i plattformen. 

Läs mer på Vinnovas webbsida