Lars Marcus
Lars Marcus ny ledamot i Geoforum Sverige

Den 14 maj höll Geoforum Sverige årsmöte där nya styrelseledamöter valdes in, däribland Lars Marcus som är arkitekt och professor i stadsbyggnad på Chalmers. Lars arbetar mycket med avancerade GIS-analyser av städer och leder forskargruppen Spatial Morphology Group som forskar om stadens rumsliga form som kan förklara hur våra städer fungerar.

Lars Marcus är arkitekt och professor i stadsbyggnad och leder forskargruppen Spatial Morphology Group (SMoG) vid Chalmers tekniska högskola. Hans forskning handlar om hur stadens rumsliga form, strukturerad genom arkitektur och stadsbyggnad, stödjer, ordnar och sätter gränser för människors vardag. I förlängningen skapar stadens form därmed förutsättningar för centrala samhällsprocesser som social integration, lokala marknader och ekosystemtjänster. Rumsmorfologi utgör således en form av teknologi som skapar rumsliga strukturer för andra urbana system.

Lars är också grundare och partner i konsultfirman Spacescape som utför stadsrumsanalyser, designstöd och policy-utveckling åt kommuner, fastighetsägare och arkitektkontor. 

– Jag hoppas att med min bakgrund inom stadsbyggnadsforskningen kunna bidra med perspektiv som gör geoforums arbete ytterligare intressant för arkitekter och stadsbyggare, säger Lars Marcus.

Tidigare har Lars Marcus varit anställd och forskat vid KTH i Stockholm, och i början av sitt yrkesliv jobbade han som arkitekt i privat sektor, bland annat på Bengt Lindroos arkitektkontor.

– Lars Marcus är nu den som får representera akademin i styrelsen. Lars är en av världens främsta representanter inom rumsmorfologi och leder forskargruppen Spatial Morphology Group som forskar kring stadens rumsliga form och hur det kan förklara hur våra städer fungerar, säger Eric Jeansson, Geoforum Sveriges styrelseordförande.

Läs Eric Jeanssons artikel om alla nya ledamöter

Här hittar du hela styrelsen i Geoforum Sverige