Drönare i butik
Framtidens drönare – ny utlysning från Vinnova

Vinnova satsar på innovativa tjänster där drönare används. Innovationsmyndigheten har nu öppnat en utlysning med 20 miljoner kronor i potten. Utlysningen riktar sig till er som vill förverkliga ett innovationsprojekt och skapa prototyper möjliggjorda av drönare. 

– Vi tror att det finns potential för helt nya lösningar och användningsområden för obemannade farkoster, säger Erik Borälv, som är ansvarig för utlysningen på Vinnova.

Redan idag skapas praktisk nytta med drönare exempelvis inom byggområdet, räddningstjänsten och kommunal verksamhet som mätning och planering. Idag bygger många tjänster på att drönaren har en traditionell kamera som tar bilder och spelar in video. Utvecklingen går mot att addera andra slags sensorer för att utöka funktionaliteten. Värmekamera och laser-radar är sådana exempel.

 Den stora potentialen finns samtidigt mest sannolikt i de lösningar som ännu inte existerar på marknaden, säger Erik Borälv.

Erik kommer att berätta om utlysningen på drönarkonferensen som Geoforum Sverige arrangerar tillsammans med BIM Alliance den 23 januari.

Utlysningen öppnade 8 december och stänger 15 mars. Beslut meddelas 27 april och då får också projekten starta.

Läs mer om utlysningen Framtidens drönare