Lantmäteriet får ökat anslag för digitaliseringsuppdrag

Lantmäteriet får 35 miljoner kronor extra i anslag för arbetet med digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Det beslutades i Riksdagen den 5 december, enligt regeringens budgetförslag. Lantmäteriet välkomnar beslutet.

En ökad digitalisering kan både förenkla och förkorta planprocessen och övriga delar av samhällsbyggnadsprocessen. Bostadsbyggandet kan därmed göras både snabbare och billigare, vilket regeringen och civilutskottet lyfter fram.

malin klintborg lantmateriet– Lantmäteriet uppskattar starkt de medel som prioriteras till området, vilket visar på att det anses som ett viktigt område att jobba vidare med. Vi ser med tillförsikt fram emot att genomföra och leda detta fantastiska uppdrag! Nu fortsätter arbetet med att digitalisera samhällsbyggnadsprocessen, säger Malin Klintborg, uppdragsledare Digitalt först, Lantmäteriet.

Lantmäteriet har nu i december fått nya uppdrag med koppling till området. Tillsammans med DIGG har Lantmäteriet fått uppdraget att testa ny teknik för automatisering i offentlig sektor. Lantmäteriet ska också tillsammans med en rad andra myndigheter arbeta med det digra uppdraget att ta fram ett nationellt ramverk för grunddata inom offentlig förvaltning, där de har ansvar för grunddatadomänen fastighetsinformation och geografisk information, samt uppdraget att etablera en nationell infrastruktur för informationsutbyte inom den offentliga förvaltningen.

Läs mer om och följ arbetet för en digital samhällsbyggnadsprocess, som Lantmäteriet driver i samarbete med andra statliga myndigheter och kommuner. 

I 2020 års budget fick Lantmäteriet också en tillfällig anslagshöjning för att finansiera Riksgränskommissionens arbete med en översyn av riksgränsen mellan Sverige och Norge. Totalt hamnade anslaget till Lantmäteriet på 660 686 000 kronor för 2020.

Här kan du ta del av Civilutskottets hela förslag till beslut inom Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik.