En ny lag och förordning om skydd för geografisk information trädde i kraft den 1 maj. Regleringen innebär förändringar vad gäller tillstånd för lagring och spridning av geografisk information, samt att ansvarsområden övergår från Försvarsmakten till Lantmäteriet. Ska du till exempel fotografera med drönare och publicera, vänder du dig till Lantmäteriet för att få spridningstillstånd.

Läs mer

I en regeringsproposition föreslås en ny lag om skydd för geografisk information som ska ersätta lagen (1993:1742) om skydd för landskapsinformation. Syftet med den nya lagen är detsamma som den gamla lagens, det vill säga att skydda uppgifter av betydelse för totalförsvaret. Den föreslagna lagen innebär en rad lättnader, bland annat i fråga om tillstånd för sjömätning.

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSBs nya plattform gör det möjligt att med GIS kartlägga var i landet det behövs personalresurser och visa upp det på ett tydligt sätt. På så vis kan de aktörer eller frivilliga personer som har möjlighet att hjälpa till se vilken hjälp som efterfrågas i hanteringen av flyktingsituationen.

Läs mer