Lantmäteriet tar över ansvarsområden i ny lag om skydd för geografisk information

En ny lag och förordning om skydd för geografisk information trädde i kraft den 1 maj. Regleringen innebär förändringar vad gäller tillstånd för lagring och spridning av geografisk information, samt att ansvarsområden övergår från Försvarsmakten till Lantmäteriet. Ska du till exempel fotografera med drönare och publicera, vänder du dig till Lantmäteriet för att få spridningstillstånd.

I den nya lagen har kravet på databastillstånd tagits bort. Dessutom begränsas kravet på spridningstillstånd för landgeografisk information. Spridningstillstånd kommer i fortsättningen enbart behövas för information som inhämtats från luftfartyg genom fotografering eller liknande registreringar. Syftet med detta krav på tillstånd, är att i möjligaste mån undvika skada för totalförsvaret.

Lantmäteriet övertar uppgiften från Försvarsmakten

I samband med förändringarna övergår ansvaret för att besluta om dessa spridningstillstånd från Försvarsmakten till Lantmäteriet. Lantmäteriet har också fått möjlighet att utfärda föreskrifter om undantag från kravet på tillstånd.

Många kartor blir fria att sprida

Kravet på spridningstillstånd för en hel del produkter försvinner. Det gäller alla kartprodukter som framställs utan att använda information som inhämtats från luftfartyg. Några exempel är orienteringskartor, turistkartor, informationskartor samt olika typer av naturinventeringar och områdesindelningar.

Även kraven på databastillstånd gällande sjögeografisk information försvinner. Alla spridningsgranskningar när det gäller Sveriges sjöterritorium utförs liksom tidigare av Sjöfartsverket.

Ansökan

Den som vill ansöka om spridningstillstånd för information inhämtad från luftfartyg hämtar en blankett på Lantmäteriets webbplats och skickar in digitalt. Läs mer om ansökan på lantmateriet.se

Läs hela nyheten på lantmateriet.se