Karttjänst från MSB underlättar arbetet i flyktingsituationen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSBs nya plattform gör det möjligt att med GIS kartlägga var i landet det behövs personalresurser och visa upp det på ett tydligt sätt. På så vis kan de aktörer eller frivilliga personer som har möjlighet att hjälpa till se vilken hjälp som efterfrågas i hanteringen av flyktingsituationen.

 - Nu kan vi skapa karttjänster som riktar sig till olika målgrupper. Istället för att arbeta med omfattande textdokument kan vi beskriva läget utifrån visuell information. Vi kan även ha all information samlat i samma system där vi kan göra olika typer av analyser, berättar Fredrik, Lorentzon, enhetschef på MSBs enhet för beslutsstöd.

Meddelar behov av stöd via formulär

GIS-stödet kommer att kunna användas på många olika sätt, men just nu ligger fokus på flyktingsituationen där plattformen ger möjlighet att visa en bild av det regionala resursbehovet. Länsstyrelserna och Migrationsverket kommer att kunna fylla i sina behov i ett formulär på webben. Behoven utgår ifrån olika kategorier, till exempel avtalshandläggare, hantverkare, logistiker eller tolk.

Till resurskartan