Drönare inom jordbruket

ULI Geoforum har tidigare rapporterat om det samarbetsprojekt mellan SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och Naturbruksskolan Sötåsen som handlar om precisionsodling med hjälp av drönare. Projektet förväntas pågå i tre år och har nu dragit igång.

Skanning och mätning av kväveupptag

SLU har redan idag tillgång till en drönare och med hjälp av den kommer man att börja skanna av sju höstrapsfält i Västergötland, Östergötland och Skåne. I sex av fälten pågår gödslingsförsök. Drönaren, som kommer från Smartplanes, är utrustad med en sensor som mäter kväveupptag. Man kommer sedan att undersöka sambandet i variationerna mellan bilderna och kväveupptaget.

Utbildningspaket i precisionsodling

Under projektets gång kommer behovet av utbildning och kompetensutveckling inom området precisionsodling att utvärderas. Utifrån de erfarenheterna planerar man sedan att ta fram ett utbildningspaket riktat till lantbrukare. I det kommer även användning av drönare att ingå.

CropSAT

Man kommer vidare att titta på om den information man får fram i projektet kan användas i verktyget CropSAT, för att ta fram styrfiler.

CropSAT är en fritt tillgänglig webbapplikation som även fungerar i fält via surfplatta eller mobiltelefon. CropSAT använder satellitbilder för att visa hur en uppodlad yta ser ut från ovan. Via bilderna kan verktyget beräkna variationen i biomassa och användaren kan med hjälp av uppgifterna styra kompletteringsgödslingen efter behovet.

På ULI Geoforums konferens GEOINFO 2015 berättar Mats Söderström, forskare på SLU, om CropSAT och hur verktyget fungerar. Missa inte föredraget som hålls den 8 oktober, i session 6A, Smarta landskap, som pågår kl 13.30-15.00!