Civic Tech Swedens seminarium om öppna data
Start – med seminarium om öppna data

Ny vd på bloggen

Nu är jag på plats på kansliet sedan i måndags, men redan förra veckan tjuvstartade jag med styrelsemöte, deltagande på Lantmäteriets och Geodatarådets seminarium ”Samverkan och samhällsnyttor med geodata” samt after work med nya kontorskollegorna på Drottninggatan 33. Den här första veckan har jag varit på ett seminarium om öppna data, men i övrigt lägger jag mest tid på det praktiska samt att läsa in mig och förbereda mig inför verksamhetsåret. Det är mycket som händer inom geodataområdet och det ska bli kul att få ta tag i Geoforums frågor och aktiviteter. 

Civic Tech Sthlm #11 – Vilken framtid har öppna data i Sverige?

Igår kväll deltog jag på CivicTechSwedens meetup #11 på tema Vilken framtid har öppna data i Sverige? där intressenter träffades för att prata öppna data i Sverige.

Regeringens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Trots det ligger Sverige långt efter i princip alla andra jämförbara länder. Just nu pågår tre regeringsuppdrag om hur öppna data kan utvecklas i landet, för att få fart på digitaliseringsarbetet. Representanter från dessa uppdrag berättade om status i arbetet. Slutdatum för Öppnadata-utredningen är 15 september.

Mélanie Robert, executive director Open Gov, Kanada, berättade om hur de har lyckats med arbetet och de placerade sig som etta i rankingen på Open Data Barometer. Mélanie poängterade att det inte går att lagstifta för framgång och att de har öppna data som standard i Kanada.

Här kan du läsa mer om de tre regeringsuppdragen för öppna data

Det är alltså mycket som behöver göras inom arbetet med öppna data i Sverige, men också mycket som är på gång inom den närmaste framtiden.

Sofi Almqvist, nytillträdd vd och kanslichef för Geoforum Sverige

Sofi Almqvist vd Geoforum Sverige

Fler blogginlägg