Gröna bostäder
Smarta städer – Sveriges nya och framtida mötesplats

Ordföranden på bloggen

Nu är vi ordentligt inne i jobbet efter en lång och varm sommar, och de dagliga rutinerna är tillbaka. Och kanske har du, liksom jag, även börjat tänka långsiktigt framåt. Hur vi kan utveckla det vi gör, hur vi utifrån all den kunskap och information vi har, kan göra det vi gör på ett lite smartare sätt.

Vi kan snart börja räkna in dagarna till den konferens som jag helst skulle vilja träffa er på, Smarta städer 2018 den 28-29 november.

Är det någon konferens du och dina kollegor ska gå på i höst så är det just denna.

Konferensen Smarta städer introducerades av Geoforum i Sverige förra året och blev redan då en välbesökt och lyckad konferens. Jag talade då med flera besökare som var oerhört nöjda med konferensen, vilket självklart var väldigt roligt att höra. Jag minns speciellt en IT-chef på en kommun som sa att de var en av de bästa konferenser han varit på, med anledning av att ”den tillförde mycket nytt” som han inte fått till sig innan. Och det är just en av våra viktiga drivkrafter med denna konferens. Begreppet Smart stad är just väldigt ”smart” då det för samman digitalisering och stadens processer med ett hållbarhetsfokus. Hållbarhet från ett ekologiskt och socialt perspektiv.

Under ett keynote förra året berättade den amerikanske forskaren Boyd Cohen om klivet från en teknisk utmaning till en mänsklig sådan. Att den smarta staden bör byggas från den enskilde människans behov. Detta synsätt är en bra stafettpinne över till årets keynote-talare: Frans-Anton Vermast från Amsterdam, som ytterligare förtydligar att den smarta stadens viktigaste komponent är glada och nöjda medborgare, och ger goda exempel från staden.

Andra programpunkter som står högt på min att-se-lista är Köpenhamns Kim Spiegelberg Stelzer från Copenhagen Solutions Lab, och Elena Fersman, KTH, som pratar om AI-teknologier i Smarta städer. Eller varför inte höra Anna Eriksson, nytillträdd generaldirektör på vår nya digitaliseringsmyndighet DIGG, berätta hur Sverige kan föras upp på topplistan över de smartaste städerna i världen? Där vi givetvis med vår kunskap borde vara.

Smarta städer kommer att samla politiker, tjänstemän, akademiker, företagare och andra nyckelpersoner från en bransch som har ett gemensamt: Hur vi tillsammans kan bygga smarta och hållbara samhällen där människan står i fokus.

eric jeanssonSå vill du vara där allt händer, eller veta var det kommer att hända, eller veta hur du ska få det att hända – anmäl dig och dina kollegor till konferensen Smarta städer i november.

Syns där!

Eric Jeansson
Ordförande Geoforum Sverige

 

Fler blogginlägg