Lantmäteriet får pengar till öppna data

60 miljoner per år till Lantmäteriet för öppna data. Det föreslår regeringen i budgeten för 2025. Ett efterlängtat och stort steg för digitaliseringen i Sverige. Senast februari 2025 ska öppna data tillhandahållas avgiftsfritt.

Utöver anslag till öppna data presenterar regeringen flera satsningar på Lantmäteriet i budgeten, bland annat får de i uppdrag att upprätta ett nytt bostadsregister och ökat anslag för arbetet med att utveckla den nationella geodataplattformen.

Sofi Almqvist webb– Det är ett mycket efterlängtat och glädjande besked att regeringen nu föreslår ökande satsningar till Lantmäteriet, inte minst för det permanenta tillskottet av medel för finansiering av öppna data, säger Sofi Almqvist, Vd Geoforum Sverige.

– Geoforum Sverige har länge arbetat hårt för den här frågan. Öppen tillgång på avgiftsfri geodata är mycket betydelsefullt för Sverige och för våra medlemmar och en förutsättning är att finansieringen nu kommer på plats, säger Sofi.

Stora samhällsvinster med öppna data

Geoforum Sverige har länge arbetat med frågan om öppna geodata. Samhällsnyttan är stor och berör större delen av samhället, till exempel kan öppna data effektivisera samhällsbyggnadsprocessen, snabba på bygglovsprocesser, bidra till ett mer effektivt skogsbruk och jordbruk, att nya innovativa produkter och tjänster skapas samt bidrar till att skapa nya arbetstillfällen. Tillgång till data är också centralt för utvecklingen av AI.

Öppna avgiftsfria data i februari

Lantmäteriets öppna data ska vara tillgängliga senast i februari 2025. Bakgrunden är EU-kommissionens beslut om att data som är särskilt värdefulla ska tillhandahållas utan avgift och med så få begränsande villkor som möjligt. Beslutet berör inte all Lantmäteriets data men till exempel fastighetsindelning, höjddata, marktäcke och flygfoton.

Läs även:

Geoforums sju punkter för att tillvarata potentialen i geodata