Kvinnlig student framför bildskärm med GIS-analys bildskärm med karta
YH-studenter söker praktik inom GIS

Studenter på yrkeshögskoleutbildningen “Mobila System och GIT” söker praktik. Är din organisation intresserad av att ta emot en praktikant, februari till april eller april till juli? På så sätt kan ni få tillgång till kvalificerad arbetskraft, och kanske till och med hitta er framtida medarbetare. Distanspraktik är också en möjlighet.

Ansvariga för Ocellus utbildning Mobila System och GIT berättar här om utbildningen och vad studenterna skulle kunna jobba med under de kommande praktikperioderna – LIA (lärande i arbete).

 

Det är nu dags för studenter från Ocellus populära tvååriga yrkeshögskoleutbildning, Mobila System och GIT att återigen gå ut på LIA-praktik under våren 2021.

I utbildningen lär sig studenterna bland annat hur man bearbetar, analyserar och presenterar geografiska data i GIS-programvarorna ArcGIS, MapInfo och QGIS.

LIA-praktiken är en viktig del av yrkeshögskoleutbildningen, där studenten får möjlighet att tillämpa sina förvärvade kunskaper i skarpt läge på en arbetsplats samt möjligheten att skapa sig ett kontaktnät inom området.

Våra studenter har tidigare bland annat hjälpt till inför den digitala byggnadsprocessen genom att göra detaljplanerna helt digitala, georefererat analoga bilder och historiska kartor, beräknat avstånd mellan hem och skola för förbättring av skolval, uppdaterat den digitala turistinformationen om grillplatser vid vandringsleder, arbetat med inmätning av vattenbrunnar, vägar och ledningar, animering av fisketillstånd i vattendrag med kraftstation för försök att öka mängden vild fisk.

För våren 2021 har vi två tillfällen med LIA, första perioden gäller för våra studenter som går ut i sommar och deras LIA-period infaller från början av februari till mitten av april 2021 (11veckor). Det är den andra och sista LIA-perioden för våra studenter som avslutar denna yrkeshögskoleutbildning till sommaren 2021.

Den andra perioden gäller våra studenter som går första året och deras LIA period infaller i slutet av april till början av juli 2021 (10 veckor).

Med anledning av den pågående pandemin Covid-19 finns möjlighet för våra studenter att göra sin LIA-praktik på distans i de fall där detta underlättar för praktikanordnaren. Distansarbete är ett koncept som våra studenter är väl vana vid då deras utbildning så gott som uteslutande är en distansutbildning.

Genom en LIA-praktikant kan ni som företag/organisation få tillgång till kvalificerad arbetskraft som kan avlasta er eller hjälpa er att få uppgifter utförda som normalt inte "hinns med". Ni kanske till och med hittar er framtida medarbetare!

Om du själv inte har behov av en LIA-praktikant för tillfället kanske du känner till att någon annan avdelning eller organisation skulle kunna behöva en LIA-praktikant –tipsa oss gärna!

Mer info om utbildningen Mobila System och GIT hittar ni på ocellus.se/utbildning

Låter det intressant? Hör av dig till oss. 

Karoline Andersson, GIS ingenjör 
073-501 70 07, mejla Karoline Andersson

Andrei Escalier, vice vd 
070-717 21 99, mejla Andrei Escalier