Flygplan över åkrar, skog och sjöar
Lantmäteriet har rivstartat flygfotosäsongen

En stor del av flygtrafiken står stilla på grund av coronapandemin. Det har gett Lantmäteriet en flygande start på flygfotosäsongen. Tack vare gynnsamt väder och liten konkurrens om luftrummet är redan 30 procent av årets planerade fotografering avklarad.

Under en normal sommar täcker Lantmäteriets flygfotografering ungefär en tredjedel av landets yta. Bilderna används i kartor och i olika typer av GIS av såväl privatpersoner som kommuner, myndigheter och företag.

I år inleddes säsongen i månadsskiftet mars/april och flygfotograferingen har varit koncentrerad till Göteborg med omnejd. Vanligtvis är det ett område där många konkurrerar om plats i luftrummet vilket påverkar möjligheten att få tillstånd att flyga.

– Vanligtvis har vi inte alls lika stor tillgång till luftrummet eftersom vi konkurrerar med passagerartrafiken. Det gör vi inte nu när det är betydligt färre aktörer i luften, säger Jenny Gustafsson som är funktionschef för Lantmäteriets flygfotoverksamhet.

Swedavias statistik för april visar tydligt coronapandemins effekter. Antalet passagerare vid Göteborg Landvetter Airport minskade med 99 procent jämfört med samma månad 2019.

30 procent av årets flygfotografering avklarad

Den stora tillgången till luftrummet har gjort att Göteborgsområdet nu är färdigfotograferat, liksom Gotland och områdena över Trollhättan, Mariestad och Arboga.

Näst på tur står Borlänge, Skåne samt Blekinge. Så snart snön smälter kommer Lantmäteriet även att flygfotografera delar av norra Sveriges kust, över exempelvis Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå.

Flygfotosäsongen sträcker sig till september men redan nu – efter drygt en månad – är 30 procent av hela årets planerade fotografering avverkad.

– Får vi nu en sommar med klart och fint väder så finns alla förutsättningar för att det här ska bli en väldigt bra säsong för Lantmäteriets flygfotografering. Det känns jättebra, säger Jenny Gustafsson.

Branschkalender

nyhetsbrev platta kaffekopp

lediga jobb, medarbetare vid dator

bli medlem händer med pusselbitar

Följ oss

linkedin logo 70 twitter logo