Jan Erik Solem och Mapillary Marketplace
Mapillary lanserar ett "Uber" för kartuppdrag

Mapillary har skapat världens första behovsdrivna marknadsplats för att skapa gatuvybilder och kartdata. Kartproducenter i privat och offentlig sektor och andra organisationer kan i appen lägga upp uppdrag som vem som helst kan hjälpa till att slutföra. Det kan handla om att samla in nya bilddata eller att verifiera maskingenererad kartdata.

Mapillary är ett startupbolag som sedan starten 2013 byggt en crowdsourcad databas med 540 miljoner gatuvybilder i 190 länder. Underlaget används bland annat i digitala stadsmodeller och för att ”träna upp” AI-systemen i självkörande bilar så de blir bättre på att navigera i trafiken. Mapillarys nätverk är öppet för alla som vill arbeta med projekt för att förbättra kartor, städer och mobilitet världen över.

Den nya tjänsten Mapillary Marketplace lanserades 22 maj. Tanken är att olika aktörer snabbt ska kunna uppdatera sina kartor genom att lägga ut datainsamling på frilansande förare direkt i appen. Det kan exempelvis röra sig om att ta färska bilder från en stadsdel som nyligen byggts om. Allt som behövs är en bil, mobiltelefon och mobilhållare till insidan av vindrutan.

– Städer och vägar förändras allt snabbare och framväxten av en ny sorts mobilitet och nya transportsätt gör att fler aktörer än någonsin behöver detaljerade och aktuella kartor. De behöver alla en detaljerad bild av hur gatorna ser ut, och de behöver kunna få det på ett skalbart sätt. Det är där Mapillary Marketplace kommer in, säger Mapillarys vd Jan Erik Solem.

Läs mer på mapillary.com