Vy över Jönköping
Jönköpings kommun öppnar för digitaliserat bygglovsflöde

Det står nu klart att Jönköpings kommun väljer IT-leverantören Sokigo som samarbetspartner när de införskaffar ett nytt ärendehanteringssystem för bygglovsprocessen. Målet är att säkra kvalitét och få ökad kundnöjdhet. Att valet föll på Sokigo berodde på de många fördelarna för både medborgare och handläggare.

– När ansökan förenklas för den som söker bygglov skapas synergier i form av tidsbesparingar. Det gör att handläggaren kan lägga fokus på medborgardialog och mer komplexa uppgifter, säger Anna Klahr, bygglovchef i Jönköpings kommun.

Bygglovsrobot automatiserar

I grunden ligger ett ärendehanteringssystem, men det är i e-tjänsterna och integrationen mellan fler system som styrkan hos lösningen ligger. Mest känd är den automatiserade handläggningsprocessen med hjälp av Atom. Det är en bygglovsrobot som sparar in tid hos kommunen och hjälper den sökande. Bygglovsprocessen sker i ett helt digitalt flöde, vilket eliminerar moment som tidigare varit manuella.

–Vi har nu förutsättningarna för ett helt digitalt flöde vilket innebär betydligt kortare ledtider, en tydligare överblick och en bättre arbetsmiljö, säger Anna Klahr, bygglovschef i Jönköpings kommun.

– Vi är otroligt stolta över att få samarbeta med en så pass progressiv kommun som Jönköping som verkligen vill utveckla sin verksamhet. Framöver ser vi fram emot att stödja dem i deras verksamhetsutveckling. De blir dessutom den 100:e kunden som väljer vår lösning för bygglovshantering, vilket är extra roligt, säger Sebastian Lewenhaupt, försäljningschef på Sokigo.