Bil på väg
Mapillary uppvaktar bilindustrin

Mapillarys bildbank, som byggs upp genom crowdsourcing, ska träna upp AI-systemen i framtidens självkörande bilar. Företaget har nu börjat uppvakta världens biltillverkare med ett öppet dataset bestående av 25 000 annoterade gatubilder från hela världen.

– Vi delar med oss av ett dataset med 25 000 utvalda, högupplösta bilder med 100 klasser av annoterade objekt som cyklar, fotgängare, skyltar och vägmarkeringar. Bilderna matas in i neurala nät och kan sedan användas som träningsdata för de AI- system som används i självkörande bilar, säger bolagets vd och grundare Jan Erik Solem till Di Digital.

Paketet släpptes i början på maj och förhoppningen är att forskare och fordonsföretag ska använda det i sina kartsystem. Kommersiella användare måste så småningom köpa en licens.

Genom att samla in bilder från allmänheten bygger Mapillary upp en öppen karttjänst på webben. Jan Erik Solem uppger att det, fram till nyligen, främst var kartbolag som köpte bolagets data för att få in gatubilder i söktjänster som till exempel Eniro. Men nu har man uppmärksammat att även fordonsindustrin behöver liknande data. Mapillary har som ambition att bli störst inom båda områdena.

Jan Erik Solem menar att det tidigare inte funnits dataset som varit bra nog för att förbereda självkörande fordon för olika typer av stadsmiljöer.
Mer från Jan Erik Solem går att höra i höst på konferensen Smarta städer 2017 där han kommer att tala.

Läs mer i Dagens Industris artikel.