Lantmäteriets huvudkontor i Gävle
Bostads- och digiministern på besök hos Lantmäteriet

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson besökte förra veckan Lantmäteriets huvudkontor i Gävle, för att få en bild om vad Lantmäteriet gör och vilka samhällsnyttor de bidrar med. Ministern fick även möjligheten att själv uttrycka vilka förväntningar regeringen har på Lantmäteriets arbete framöver.


– Den största och viktigaste insatsen för att få en snabbare och effektivare samhällsbyggnadsprocess är att den digitaliseras, sade Peter Eriksson och betonade att här har Lantmäteriet en nyckelroll.

Dagen bestod av ett omfattande program där Lantmäteriet bland annat presenterade sitt arbete med öppna data och Minecraft som exempel på hur de sprider data till nya målgrupper. Peter Erikson fick även information om Lantmäteriets nationella höjdmodell och myndighetens arbete med laserskanning samt 3D-kartor.

Digitaliseringens möjligheter

Digitaliseringens möjligheter och Lantmäteriets utveckling var även en punkt på dagordningen. Här presenterades bland annat information om utvecklingsuppdraget Digitalt först - ett uppdrag från regeringen. Här framgick att tillgång till geografisk information och fastighetsinformation är grundläggande för digitalisering av samhällsbyggnadsprocesser.

Läs mer om besöket på lantmateriet.se