Projekt Ground Truth tilldelat eGovelab
Ny satsning av UNESCO tilldelas eGovelab

Ett nytt uppdrag har tilldelats eGovlab, som jobbar med forskning inom e- förvaltning. eGovlab jobbar med att effektivisera offentlig verksamhet, och att visualisera och studera samhällseffekter av IT. Centret arbetar också med teknisk innovation med tonvikt på socialt ansvar. Det nya uppdraget är projektet Ground Truth Project, som har fokus på miljöindikatorer i stads- och landsbygdsområden med anknytning till rumsliga planeringsfrågor.

Ground Truth Project – ett Unesco-projekt som bland annat finansieras av Europakommissionen – handlar om att medverka till ökad transparens och inkluderande av vanliga människor i samhällsprocesser, men delvis handlar det även om data. Projektets fokus ligger på miljöindikatorer i stads- och landsbygdsområden med anknytning till rumsliga planeringsfrågor, med särskild inriktning på flora och fauna samt vattentillgång och vattenkvalitet. I Sverige är medborgarna en viktig del i projektet då det är dessa observationer som bland annat rapporteras i Artdatabanken.

Projektet startade den 1 september och kommer hålla på fram till 2020 då målsättningarna för projektet ska nås.

Projektet Ground Truth är ett övergripande projekt som inte bara jobbar mot miljöarbete utan fokuserar även på öppna data och visualisering. Hur allmänheten ska få bättre tillgång till det och i miljöarbete och samhällsplanering där 3D-modeller har stor betydelse. Många myndigheter och organisationer i Sverige uträttar redan mycket för samhällsbyggandet och Ground Truth vill ta den informationen och kommunicera det arbetet till allmänheten på ett bra sätt.

Projektet syftar även till ett gediget arbete när det kommer till närdemokrati och ”smarta städer”. I en smart stad kopplas allt från kollektivtrafik till vägarbete och avloppsrening ihop. Detta vill projektet jobba vidare på och verkar i ett antal europeiska länder men även i Afrika där man är representerad av Zambia och Kenya.
Grundbulten i projektet är att medborgare ska vilja dela med dig av sina observationer och engagera sig i projektet. Det ger människorna en chans att påverka sin egen vardag och förbättra den.

Förutom medborgarna i landet vill Ground Truth även ta hjälp av ideella organisationer. I Sverige skulle det till exempel kunna handla om organisationer som Naturskyddsföreningen, Friluftsfrämjandet och orienteringsklubbar.

Lantmäteriets arbete för att öppna upp geodata för ökad användning och spridning bidrar till ett positivt arbete mot projektets fasta målsättningar om bland annat öppna data. Lantmäteriet bedriver redan tillsammans med Högskolan i Gävle forskning om nya möjligheter till informationsförsörjning på geodata-området, där 3D-modellering och crowdsourcing är prioriterade områden.

– Att Lantmäteriet intresserar sig mer och mer för crowdsourcing relaterar i högsta grad till projektet Ground Truth's arbete, och vi är övertygade om att vi kan skapa ett meningsfullt samarbete framöver. I Sverige finns sedan länge en tradition av medborgardelaktighet som är värd att bygga vidare på, och sprida, säger Somya Joshi, vice direktör för eGovlab.

Läs mer om projektet