Ytmodell över globen från Lantmäteriet
Lantmäteriet lanserar ytmodell från flygbilder

Snart lanserar Lantmäteriet en digital ytmodell som visar höjden på skog, byggnader och annat som finns på marken. Ytmodellen visas i enkel 3D och bygger på vanliga flygbilder. Modellen byggs upp i takt med att Lantmäteriet flygfotograferar landet och planeras vara helt rikstäckande inom några år.

Lantmäteriet har redan tidigare släppt en 3D-terrängmodell över Sverige. Men den modellen, som bygger på höjddata från flygburen laserskanning, visar bara markytans form. Byggnader, träd och annat som finns ovanför marken visas inte i terrängmodellen.

Nu tar Lantmäteriet nästa steg i visualiseringen av Sverige genom att matcha bildpunkterna i överlappande flygbilder för att ta fram en ytmodell. Genom att jämföra ytmodellen med terrängmodellen kan man till exempel beräkna höjd på skog eller annat som är ovanför markytan.

– Vi tror att den nya ytmodellen kommer att göra stor nytta i samhället och få många användningsområden, inte minst där man vill kunna analysera eller visualisera förändringar i landskapet mellan flygfotograferingstillfällena, säger Birgitta Fyrberg, produktchef på Lantmäteriet.

Ytmodellen lanseras den 25 oktober, men redan nu finns produktsida och demodata tillgängligt.

Du kan också läsa mer i detta nyhetsbrev om ytmodellen.