Lantmäteriet nytt 3D projekt
Framtida användning av nationella geodata i 3D

Lantmäteriet ska under 2015-2016 i samverkan med andra offentliga geodataproducenter etablera ett ramverk för svensk offentlig geodata i 3D. Projektet Nationella geodata i 3D fokuserar på att olika offentliga producenters geodata i 3D ska vara skalbara och kombinerbara, så att användare av geodata enkelt kan sammanställa den geodata som behövs.

Genom platformen 3Dswe.se publicerar man nu tankar och visioner om hur framtidens användning av nationella geodata i 3D kan se ut. Din organisation kan vara med och tycka till.

Det hålls även workshoppar. Nästkommande workshop är Co-creation kring 3D geodata den 25 oktober i Göteborg. Här presenteras nuläget i projektet Nationella Geodata i 3D. Dessutom diskuteras möjligheter, förutsättningar och utmaningar i utvecklingen av nya gränsöverskridande tillämpningar utifrån just 3D-geodata.

Projektet Nationella geodata i 3D ska skapa ett bättre underlag för krisberedskap, samhällsplanering och infrastrukturprojekt samt snabbare byggprocesser. Det är några av vinsterna som myndigheter och kommuner bakom projektet räknar med. Under 2016 tar man fram ett ramverk för ökad standardisering av 3D, och redan nu kan du ta en titt i den 3D-demonstrator projektet tagit fram.

Arbetet leds av Lantmäteriet i samverkan med bland andra Trafikverket, SGU, Sjöfartsverket och Försvarets materielverk, Skogsstyrelsen samt Göteborgs stad, Linköpings stad och Falu kommun.

Det här är ett partnerskap som sträcker sig förbi införandet av tekniska lösningar. Vi samarbetar nära med fokus på användaren och nyttan. I partnerskapet gör vi varandra bättre. - See more at: http://www.esri.se/kunskap/Case-sidor/uppsala-GISpartner#sthash.FOm9CFH4.dpuf

Läs mer om projektet på Lantmäteriets webbplats