Arkeolog med fältapp i surfplattan
Svenska arkeologer i invigningen av Esris internationella användarkonferens

Kalmar läns museums arkeologer Fredrik Gunnarsson och Nicholas Nilsson har fått det prestigefulla uppdraget att som första svenskar tala under invigningen av Esris internationella GIS-användarkonferens i San Diego i månadsskiftet. Konferensen, som är världens största, lockar årligen omkring 16 000 deltagare.

– Vi är naturligtvis oerhört stolta över att Kalmar läns museum är representerade i ett sammanhang som detta. Det är inte bara betydelsefullt för museet utan sätter hela regionen på den internationella kartan, säger museichef Örjan Molander.

Arkeologisk data i mobilen/surfplattan

I månadsskiftet juni/juli står Länsmuseets arkeologer på scen i San Diego berättar för 16.000 deltagare från hela världen om det egenutvecklade dokumentationssystemet IDA (Instant field Documentation and Availability). IDA, som bygger på ArcGIS från Esri, samlar in arkeologisk information i fält och kommunicerar denna på ett helt nytt sätt.

Systemet effektiviserar insamling, redigering och lagring av arkeologisk data i fält med hjälp av en surfplatta eller smartphone, en unik process som framförallt gör arbetet mindre kostsamt och säkrare samtidigt som det gör det möjligt för uppdragsgivare och allmänhet att följa arkeologernas arbete i realtid.

Konferensen i San Diego är startskottet för ett nära samarbete mellan Museiarkeologi sydost och Esri Sverige som innebär att nya produkter för dokumentation och kommunikation av arkeologiska resultat kommer att tillverkas och testas på Sandby borg.

– Dagens samhälle svämmar över av data, men frågan är hur vi skapar någon vettig information av det. Vi på Esri Sverige är därför otroligt glada att se hur vår teknik även kan appliceras i ett historiskt perspektiv för att skapa ny kunskap i det fascinerande arbete som bedrivs av Kalmar läns museum i Sandby Borg, säger John Smaaland, produktmarknadschef på Esri Sverige.

På Esris webb beskrivs hur Kalmar läns museum använder fältappar med kartor under utgrävningarna av fornborgen Sandby borg på Öland.

Du kan också läsa om två webbappar som ska hjälpa besökarna att förstå historien om borgen. Se även en nyhet om webbapparna på svt.se.

P4 Kalmar har också gjort ett reportage om hur arkeologerna på Kalmar läns museum arbetar med kommunikation under utgrävningarna.