Naturvårdsverkets kartverktyg skyddad natur
Var finns skyddad natur?

Naturvårdsverket och SCB har nu publicerat statistiken om skyddad natur 2015. Årets publikation har tema grön infrastruktur. På Naturvårdsverkets webbplats kan man använda kartverktyget Skyddad Natur för att söka fram information och skapa kartor över skyddade områden.

Alla kommuner i landet har någon form av skyddade områden. Skyddets omfattning varierar dock kraftigt. I var femte kommun var mindre än en procent av landsytan skyddad. Störst andel skydd hade Salems kommun med 59 procent av kommunens landyta.

Årets tema i SCBs statistik över skyddad natur är Grön infrastruktur. Med det menas ekologiska nätverk av naturområden och livsmiljöer som förvaltas på ett sådant sätt att biologisk mångfald bevaras. Nätverken kan bidra till människors välbefinnande, fungera som spridningsvägar för djur- och växtliv, samt vara betydelsefulla för ekosystemens motståndskraft vid klimatförändringar.

Grön infrastruktur ska beaktas i fysisk planering och pågående mark- och vattenanvändning, bland annat genom att regionala handlingsplaner tas fram av länsstyrelserna.

Läs mer i statistiknyheten från SCB och Naturvårdsverket.