SeaGIS hållbar havsmiöjö
Tekis Cartesia bidrar till bättre vattenkvalitet

Tekis Cartesia hjälper regionen kring Bottniska viken att uppfylla EUs ramverk för vatten (Vattendirektivet) genom IT-lösningen, SeaGIS. Med SeaGIS tillgodoses behovet av harmonisering, förvaltning och administration av data för samtliga åtagare.

Systemlösningen möjliggör också kunskapshämtning och samplanering, vilket underlättar arbete för Länsstyrelserna i Västerbotten, Västernorrland i Sverige och landskapen Österbotten, Mellersta Österbotten i Finland att lättare hålla utlovade åtaganden.

– Alla länsstyrelser har ett ansvar och vissa länsstyrelser ett utökat ansvar. När det gäller Västerbottens länsstyrelses territorialvatten gränsar det direkt till det Finländska territorialvattnet utan något fritt hav däremellan. Det är därför naturligt att dessa parter möts och samarbetar nära varandra. För att kunna genomföra detta samarbete måste data harmoniseras så att båda parter kan arbeta, underhålla och betrakta samma karta precis samtidigt, säger Lars Österberg, vd på Tekis Cartesia.

– Östersjön mår inte bra. Det krävs en samlad insats, över landsgränserna, för att förbättra havsmiljöns tillstånd, samtidigt som de maritima näringarna behöver växa. Genom projekt SeaGIS 2.0 och med hjälp av Tekis Cartesia ska vi bli bättre på att samla och sprida kartunderlag mellan länderna och mellan olika myndigheter, organisationer och entreprenörer. På detta sätt stärker vi en hållbar utveckling i havet, säger Johnny Berglund, projektledare för SeaGIS 2.0 vid Länsstyrelsen Västerbotten.

Ytterligare två förvaltningsområden, Västernorrlands Län och Mellersta Österbotten, har alltså tillkommit i Projektet SeaGIS 2.0. Med SeaGIS 2.0 tas kraften av all samlad kunskap ut i de mobila enheterna och tillför funktionalitet som inventering och datafångst i fält.