Nationella 3D-kartan från Agency9
Agency9 lanserar nationella 3Dkartan

Agency9 lanserar 3Dkartan i Sverige för att lyfta användningen av 3D i landet. 3Dkartan är en landstäckande 3D-modell baserad på Lantmäteriets högupplösta höjd- och kartdata. Redan i maj i år kan kommuner och myndigheter med avtal inom Geodatasamverkan få tillgång till denna 3D-karta med möjlighet att skapa kartvyer och visualisering.

3Dkartan levereras i Agency9s nya version av CityPlanner som editor. I den webbaserade editorn kan man själv editera i kartan, lägga till visningsskikt (WMS/Shape), dölja byggnader, ladda upp CAD byggnader och definera vypunkter och informationspunkter med mera.

Lantmäteriets höjdmodell och 3D-byggnader

3Dkartan driftas av Agency9. Den består av 3-dimensionell terräng baserad på Lantmäteriets höjdmodell och flygfoto levererad som tjänst för webbaserade kartlösningar. Den nationstäckande 3Dkartan strömmas med hög prestanda med Agency9s teknik. Vissa områden i fjällen saknar idag höjddata från Lantmäteriet. Höjddatat kompletteras och uppdateras när det görs tillgängligt från Lantmäteriet.

3Dkartan kompletteras med 3D-byggnader senare under året. Byggnader är husvolymer med platta tak skapade från byggnadspolygoner och ett medelvärde av hushöjd från nationella höjddatat. Avvikelser från verkligheten kan finnas.

Kartan kan användas som stöd i planering, för kommunikation eller samhällsbyggnadskartor.

Kommuner inom Geodatasamverkan får förtur

Kartan levereras inledningsvis enbart till organisationer med avtal inom Geodatasamverkan. Tillgång till område samt villkor för användning och publik publicering regleras i Geodatasamverkansavtalet.

Agency9 har nu ett erbjudande till svenska kommuner med avtal inom Geodatasamverkan.

Läs mer om erbjudandet på agency9.se