Se Nordens högsta byggnad i Göteborgs 3D-portal

Göteborgs stad uppgraderar sin prisbelönade 3D-medborgarportal Min Stad med nya funktioner och lanserar den i samband med Volvo Ocean Race 21-28 Juni i Göteborg. Min Stad har blivit ett viktigt redskap för stadsbyggnadskontoret att kommunicera med medborgare och lägger nu till många spännande projekt i portalen samt ökar tillgängligheten med stöd för surfplattor.

Förutom flera stora infrastrukturprojekt som Västlänken och Frihamnen kan man där också se projekt för Göteborgs 400-årsjubileum. ElectriCity är ett spännande samarbete där industri, forskning och samhälle utvecklar och testar nya lösningar för morgondagens hållbara kollektivtrafik. Min Stads nylansering kommer i samband med ElectriCity att finnas på touchskärmar vid hållplatser längs den nya busslinjen.

min-stad-gbg-surfplatta 

Nu kan Göteborgare även nå Min Stad från surfplattor.

Det är världsunikt att medborgare i Min Stad från sin egen dator och surfplatta kan skapa egna förslag i stadsmodellen med hjälp av enkla 3D-ritverktyg men även ladda upp egna 3D-modeller som förslag på förtätning eller att ersätta existerande byggnader i staden.

Min Stad har varit mycket populärt sedan första lansering med tiotusentals besökare till portalen och nära tusen förslag inlagda. Portalen har även engagerat arkitekter och byggherrar att lägga in förslag med detaljerade-3D modeller. Många internationella städer har besökt Göteborg för att studera portalen.

– Min Stad och vårt arbete med 3D- teknik är viktigt för oss för att nå ut med våra budskap till medborgare och skapa intresse för stadsbyggnadsfrågor, säger Eric Jeansson, geodatastrateg i Göteborgs stad.

Min Stad har utvecklats i nära samarbete med Agency9 och baseras på deras världsledande teknik för webbaserad 3D-visualisering. Den första versionen av medborgarportalen Min Stad skapades i samarbete med Agency9 och lanserades första gången 2012.

Lanseringen fick mycket uppmärksamhet både i Skandinavien och internationellt för sitt innovativa sätt att utnyttja 3D-teknik för att skapa intresse och engagemang från medborgare i stadsutvecklingsfrågor. Bland annat mottog Göteborgs stad ett prestigefullt internationellt pris: Geospatial World Excellence Award inom kategorin stadsplanering.

– Agency9 är stolta över den uppmärksamhet som projektet Min Stad har fått internationellt. Framgången har byggt på en stark vision från Göteborgs stads ledning och en kreativ dialog kring skapande av denna unika lösning i världsklass, säger Håkan Engman, vd på Agency9 AB.