Virtuell 3D-modell över Kvarnholmen visas utan specialprogram

Nu finns en interaktiv webbaserad 3D-modell av Kvarnholmen i Nacka tillgänglig på internet. Modellen fungerar direkt i alla webbläsare både på dator, smartphone och surfplatta. Den kräver inga specialprogram eller plug-ins; det enda som behövs är en bra internetuppkoppling för att utforska framtidens Kvarnholmen.

sightline-3d-kvarnholmen

3D-modellen finns på kvarnholmen.com och omfattar Kvarnholmen med omnejd. Modellen behöver inte streamas till mobilen/surfplattan eller förbuffras som med andra 3D-tekniker eller strömmande video – den startar direkt. Du kan fjärrstyra 3D-modellen direkt via din webbläsare och se på de detaljer du är intresserad av.

– Alla med en internetuppkoppling som är intresserade av ön och stadsplanering kan själva utforska i 3D hur Kvarnholmen som helhet kommer att se ut när den är färdigutvecklad. Modellen visar dagens och framtidens bebyggelse och detaljeringsgraden är väldigt hög. Man kan till exempel ställa sig på en balkong och se hur vyn blir därifrån, säger Nicklas Backfjärd, vd för Kvarnholmen Utveckling AB, som driver stadsutvecklingen på Kvarnholmen.

Modellen bygger på de detaljplaner som vunnit laga kraft eller väntar på antagande under 2015. Den kommer att utvecklas i detaljeringsgrad allteftersom byggherrarna utvecklar fastigheterna och detaljplanerna tas fram.

3D-modellen har kompletterats med information om planer och intressepunkter runt om på ön. Via tidsreglaget kan du se Kvarnholmen i morgonljus, hur skuggorna faller vid ett visst klockslag på norra kajen eller hur Stockholm Lighthouse lyser upp i nattmörkret.

Tjänsten Neo4 Web och 3D-modellen kommer att fortsätta att utvecklas både vad gäller funktioner och innehåll. Den har tagits fram av Sightline Vision som i snart två decennier varit ledande på interaktiv 3D-visualisering av stadsplanering, infrastruktur och projektutveckling av bostäder och kontor.

– Vi tror att detta totalt kommer att förändra hur människor upplever och interagerar med 3D visualiseringar; med Neo4 Web är användaren för första gången helt oberoende av om man har en äldre smartphone eller den senaste speldatorn – prestanda och kvalitet blir densamma och tillgången omedelbar. Myndigheter och privata företag som riktar sig till konsumenter, upplever att befintliga 3D-teknologier inte når ut till varje konsument. Detta kommer Neo4 Web att råda bot på, säger Pontus Jakobsson VD på Sightline Vision AB

– Med hjälp av den webbaserade modellen har vi omvandlat något som traditionellt bara hade varit tillgängligt internt för några få och gjort det tillgängligt för alla, säger Nicklas Backfjärd.

Om Kvarnholmen
Kvarnholmen är en halvö i Nacka, bara 10 minuter från Stockholms innerstad. Här utvecklas en ny stadsdel i historisk miljö, starkt präglad av sitt industriella arv.
Kvarnholmen Utveckling AB driver stadsutvecklingen på Kvarnholmen och ägs gemensamt av JM, Peab och Folksam. I arbetet ingår att utveckla infrastrukturen på ön och att förvalta kommersiella fastigheter. Tillsammans med Nacka kommun tar Kuab fram detaljplaner för över 3000 nya bostäder och 30 000 kvadratmeter kommersiella lokaler.