VR-vy av kommande bostadsområde i Stockholms stad
Kommunnytt – medborgardialog med 3D och VR

Kommunernas kart- och geodata-avdelningar arbetar med att ge GIS-stöd till förvaltningarnas verksamhet, förbättra medborgarnas tillgång till information och effektivisera geodatainsamling. Här läser du till exempel om medborgardialog med 3D-kartor och VR i Stockholm, Göteborg och Alingsås samt en ny karttjänst i Landskrona. 

Stadsvandring med QR-koder i framtidens Göteborg

Med mobilen ena handen och en karta i den andra går det nu att stadsvandra virtuellt i framtidens Frihamnen, i Göteborg. Inför Volvo Ocean Race hade Göteborgs Stad märkt ut nio platser där man genom att scanna en QR-kod får en 360 graders bild av hur platsen man står på ser ut år 2021.

– Det är hur enkelt häftigt som helst. Du kan jämföra hur platsen ser ut nu och när Jubileumsparken är färdig, säger Arvid Forsberg, som arbetar med visualisering på geodataavdelningen på stadsbyggnadskontoret.

Läs mer om virtuell stadsvandring i tidningen Vårt Göteborg

VR i mobila samråd i Stockholm

Stockholms stad har börjat använda en ”light-version” av VR, specialutvecklad för mobila samråd ute i bostadsområden. Användaren kan med hjälp av VR-glasögon och en mobiltelefon se sig omkring i det planerade bostadsområdet i 3D. Dessa enklare virtual reality-miljöer är uppbyggda kring 360 gradersbilder. 

– Det är en mer lättillgänglig och mobil teknik för att visualisera detaljplaner som man kan ta del av via enkla VR-headset och mobiler. Det gör att vi kan nå ut fler i samråden, säger Kidega Carlsson, visaualiseringsexpert på stadsbyggnadskontoret, som tillsammans med kollegan Katarina Persson tagit fram den nya förenklade VR-modellerna.

Läs mer på SmartSthlm

Detaljplaner digitaliseras i Stockholms stad

Stockholms stad firade nyligen 2750 digitaliserade detaljplaner. Det betyder att de är halvvägs till att ha alla stadens detaljplaner i digitalt format. Grattis!

Synpunkter på Alingsås digitala ÖP ges direkt i kartan

Nu är Alingsås digitala översiktsplan ute på utställning.

– Användarvänlighet och interaktivitet har varit i fokus för vår unika lösning där karta i 3D och text hänger ihop på ett förnämligt sätt. Vi tar även emot synpunkter direkt i kartan. Fantastiskt arbete av mina medarbetare på GIS, Plan och IT som realiserat detta trots mycket tight deadline. Tack även till Agency9 för att ni prioriterat detta! skriver Ola Zetterby, GIS-chef, Alingsås kommun på LinkedIn.

Kolla in den digitala översiktsplanen och läs mer om Alingsås översiktsplan

Landskronas nya karttjänst en guldgruva för historienördar

Landskrona kommun lanserade nyligen en ny karttjänst. Landskronakartan är ett praktiskt verktyg för den som vill kolla tomtgränser och detaljplanebestämmelser och söka fram olika intressepunkter. Det är också en källa till förströelse för den historieintresserade. Detta uppmärksammades av Lokaltidningen.  

– Det finns också ortofoto (flygfoto, red. anm.) från 1940-talet och framåt. Om man till exempel söker en dåtida byggnad kan de vara en riktig guldgruva, säger Eva-Lotta Bengtslin, GIS-utvecklare på Landskrona stad, som hållit i projektet.

Landskronakartan ersätter den tidigare ”GIS-portalen” från 2003.

Vad händer i din kommun? Dela med er!