3D-visualisering på skärm i Kristianstad
Geodatanyheter från kommuner

Kommunernas kart- och geodata-avdelningar arbetar med att ge GIS-stöd till förvaltningarnas verksamhet, förbättra medborgarnas tillgång till kommuninformation genom karttjänster och effektivisera geodatainsamling. Vissa kommuner har även GIS-ansvariga på några förvaltningar. Här kan du läsa om vad man jobbat med på sistone i Karlskrona, Flen, Lidköping och Kristianstad med flera mindre kommuner. Det handlar till exempel om drönare, VR, visualisering av detalj- och översiktsplaner och 3D-satsning.

Ny kommunkarta i Marks kommun

GIS-avdelningen i Marks kommun har berikat kommunen med en ny stilig kommunkarta. Snygg, informationsrik och enkel att administrera. Här finns till exempel information om var olika typer av samhällsservice finns, och även fastighetsinformation, lediga tomter och gällande planer. Kartan hittar du via en länk högst upp på startsidan på kommunens webbplats mark.se.

Lansering av Alingsås kommuns kulturvärdekarta

Den 12 april startade Alingsås kommuns och Västarvets gemensamma utställning om Trästaden Alingsås. I samband med det lanserades också kommunens digitala karta med kulturhistoriskt värdefulla platser i stadskärnan. Till kartan.

– Den här kartan kommer ju att finnas kvar även efter utställningen och jag tror det kommer bli ett stort mervärde för besökare och alingsåsare, inte bara nu men även framöver. Tänk att lätt ha tillgång till den här typen av info på sin söndagspromenad. Det går nog att hitta många av de där svaren man gått och klurat på när man passerat vissa byggnader tidigare, tror Ola Setterby, chef på kommunens GIS-avdelning som tagit fram kartan.

Drönarbilder för VR i Karlskrona kommun

Staden Karlskona blir snart virtuell verklighet. Mycket av datainsamlingen är redan gjord. Nu ska en nyinköpt drönare fota fasaderna på alla hus i Karlskrona till den virtuella kartan.

– Vi håller på att göra en tredimensionell modell över hela Karlskrona som ska vara till för medborgardialog och även i tjänstemannasynpunkt, säger Ann-Sofie Silverskär, planarkitekt på Karlskrona kommun.

Tanken är att den virtuella modellen ska ge möjligheten att exempelvis se hur ett nytt byggprojekt passar in i en viss miljö och se hur skuggor påverkas vid nya byggnationer. Det finns också möjlighet att helt enkelt vandra runt i staden.

Läs mer och lyssna på sr.se

Kartberättelse av detaljplan i Lidköpings kommun

I Lidköpings kommun har GIS-samordnaren Björn Jonsson med kollegor publicerat förslag till en detaljplan på ett innovativt sätt – med en kartberättelse.

Se detaljplanen för Åhlensparkeringen i Lidköping

Flens nya översiktsplan

I Flens kommun presenteras översiktsplanen i en storymap. Här finns interaktiva kartor som ska vägleda Flens kommuns mark- och vattenanvändning. Planarkitekten Viktor Ståhl är en av de som jobbat med Översiktsplan Sörmlands hjärta – en plats för alla.

Se översiktsplanen

3D-satsning i Kristianstads kommun

Kristianstads kommun ska göra samhällsbyggnadsprocessen mer tillgänglig och skapa delaktighet, till att börja med genom 3D-verktyg och ett visningscenter.  

– Digitaliseringen erbjuder spännande möjligheter. Vi vill att det ska vara enkelt för kommuninvånarna att sätta sig in i vad som är på gång i kommunen och delta i dialogen om kommunens utveckling, säger kommunalrådet Anders Tell (S).

Nu startar arbetet med att bearbeta kartor och ritningar med nya verktyg och det fysiska visningscentret är planerat att öppna för allmänheten i slutet av 2018.

Läs mer om visningscentret