Nyheter från den internationella kartkongressen

ICC 2015, den internationella kartkongressen i Rio de Janeiro, började den 23 augusti och är nu inne på sin sista dag. ULI Geoforums vice ordförande Lennart Sjögren var på plats. Här berättar han om vad som hände under veckan och nyheter som presenterades.

Den internationella kartorganisationen ICA (International Cartographic Association) arrangerade ICC 2015 den 23-28 augusti i Rio de Janeiro, Brasilien.

Totalt hölls över 500 föredrag inklusive poster-presentationer och antalet deltagare var cirka 600, varav 13 från Sverige. Kongressen visade på den stora bredd och den omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet som pågår runt om i världen. Kongressens inledande budskap var att kartografi handlar om effektiv kommunikation av spatial information genom att skapa och använda kartor överallt och när som helst.

ICA har fått FN:s uppdrag att genomföra Kartans År 2015-2016 och vid invigningen framhöll initiativtagaren Bengt Rystedt betydelsen av lokala arrangemang för att lyfta fram kartans betydelse. På mapyear.org finns mer information. Kartografiska Sällskapet kommer under det kommande året att genomföra flera aktiviteter inom ramen för Kartans År.

imy-invigning-ann-bengt-jonas-470

Bengt Rystedt, Map Year, tillsammans med Kartografiska Sällskapets ordförande Ann Eriksson och Jonas Sjölin (till höger), som är vice ordförande.

Utställningen dominerades ytmässigt av den 200 kvm stora monter som fem olika kartmyndigheter i Kina hade centralt i utställningshallen.

Frågan som inte är enkel att besvara är vilka stora innovationer som presenterades vid årets kongress och som inom några år kommer att kraftigt förändra förutsättningarna för ULI Geoforums medlemmar redan inom några år. Helt klart är att stora resurser satsas på forskning och utveckling "world wide" och att den tekniska utvecklingen sker mycket snabbt.

Kongressen beslutade att ICA:s säte ska vara Sverige och att 2019 års kongress ska hållas i Tokyo. Sverige är intresserade av att kandidera för arrangörskapet 2021.

På ICA:s årsmöte utsågs en ny president för organisationen: Professor Menno-Jan Kraak från Holland. Han ersätter Georg Gartner som haft posten de senaste i fyra år.


Lennart Sjögren, vice ordförande ULI Geoforum och styrelseledamot i Kartografiska Sällskapet