Realtidskarta över spridningen av coronaviruset
Spridningen av Covid-19 följs med GIS och geodata

GIS inom epidemiologi är ju högaktuellt i dessa tider. Coronapandemins utveckling visualiseras och följs med karttjänster, och smittspårning med hjälp av mobiltelefoners geodata används på flera håll i världen och övervägs i Sverige.

Smittspridningen i världen kan följas i realtid i universitetet Johns Hopkins karttjänst Coronavirus COVID-19 Global Cases som utvecklats vid Center for Systems Science and Engineering.

Tjänsten bygger på data från Centers for Disease Control and Prevention och Världshälsoorganisationen, WHO. Du kan läsa mer om den digitala kartan i en artikel som skrivits av forskaren Lauren Gardner vid Johns Hopkins University.

En svensk karttjänst över spridningen av covid-19, som även skapat intresse utomlands, är coronakartan.se. Elin Lütz heter utvecklaren som var snabb på att leverera en överblick över det nya coronavirusets utveckling i Sverige, på regionnivå. Tjänsten är byggd i React med Gatsby och Leaflet. 

Coronakartan.se bygger givetvis bland annat på Folkhälsomyndighetens data. Här hittar du Folkhälsomyndighetens statistik och karta över smittspridningen.

Vill du följa utvecklingen specifikt i Europa är till exempel WHOs karttjänst bra. Se WHOs karta över Europa här.

Amerikanska Mapbox har tagit fram en karta som visualiserar smittspridningen över tid. I tjänsten klickar du på playknappen i den del som heter Time Travel.

Många fler coronakartor finns givetvis. Vet du någon som är särskilt bra, tipsa oss gärna.

 

Branschkalender

nyhetsbrev platta kaffekopp

lediga jobb, medarbetare vid dator

bli medlem händer med pusselbitar

Följ oss

linkedin logo 70 twitter logo