Visualisering av Oceanhamnen i Helsingborg
Helsingborgs stad vinner internationellt GIS-pris

Helsingborgs stad är vinnare av Esri Incs Special Achievement in GIS Award. Det är ett pris för organisationer som använder geografisk information för att förbättra vår värld. Bland mer än 100 000 andra användare i världen har Helsingborgs stad har valts ut som en av vinnarna. 

Mottagarna av priset Special Achievement in GIS (SAG) utses av anställda i företaget Esri. De väljer mottagare bland tusentals organisationer som använder Esri-plattformen. Bidragen bedöms sedan personligen av Jack Dangermond, vd och grundare av Esri.

3D-film och öppna data

Det är enheten IT-GIS på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg som får priset för sitt arbete med den stadsövergripande GIS-plattformen Platsen Helsingborg och för sitt innovativa arbete med ny teknik, tillsammans med grundläggande kvalitetssäkert arbete med grunddata.

– Det är jätteroligt att vårt arbete väcker uppmärksamhet och att vi därigenom kan vara en förebild för andra kommuner i Sverige, säger Åsa Bjäräng, tf enhetschef för IT-GIS på stadsbyggnadsförvaltningen.

Ett exempel på enhetens arbete med GIS-teknologi är den 3D-film som tagits fram för att visa hur Drottninggatan och Järnvägsgatan ska se ut när den pågående ombyggnaden är klar. Ett annat exempel är att enheten delar med sig av öppna data till Living Atlas, som är en global karta som bygger på crowdsourcing.

Digital översiktsplan som kartberättelse

Helsingborgs stad var också bland de första i Sverige med en helt digital översiktsplan, Stadsplan 2017, gjord som en Story Map i Esri-plattformen. Det första testet enheten gjorde med Story Maps var Old Helsingborg, som visar upp hur Helsingborg såg ut förr i tiden på ett tydligt och tillgängligt sätt.

Prisutdelning

Priset SAG Award delas ut den 13 juli på den årliga Esri International User Conference i San Diego. Esri User Conference är världens största GIS-konferens med fler än 18 000 deltagare från 120 länder och pågår 9-13 juli 2018.

Här hittar du tidigare vinnare