Prisutdelning Hack for Sweden 2016 Ge0hack3rs
Visualisering av stadens möjligheter vann Hack for Sweden 2016

Hack for Sweden Award 2016 gick i år till laget Ge0Hack3rs för tjänsten Divercity – en webbtjänst som hjälper invånare, besökare, planerare och näringsliv att utnyttja stadens möjligheter. Ge0Hack3rs vann även 2014, då hacket arrangerades för första gången.

Det vinnande laget består av Mats Törnberg, Falun, Heiti Ernits, Borås, Per-Olov Jernberg, Stockholm och Marcus Kempe från Göteborg.

– Det är otroligt roligt att vinna Hack for Sweden Award. Speciellt i så hård konkurrens, det var många bra bidrag i år. Vi är väldigt ödmjuka och glada, säger Heiti Ernits.

hack4sweden16 geohackers 600

Ge0Hack3rs vinnare av Hack for Sweden Award 2016.


Juryns motivering lyder
:

”För ett gediget, väl genomtänkt projekt med tydliga möjligheter att skapa nytta för både företag, kommuner, medborgare och turister. Med en bredd i datakällor och vasst genomförd visualisering, står de ut som ett team som tagit en tydlig och ambitiös idé långt, under den resa som är Hack for Sweden”.

Kommuners cykelinfrastruktur

Fler priser delades ut, bland annat Bästa nytta för allmänheten. Vinnaren i denna kategori blev laget Sweco Position med Kristofer Sjöblom, Rasmus Berglöf, Christopher Haglund och Per-Olof Norén. De skapade tjänsten cykelranking.nu som beskriver cykelinfrastrukturen i svenska kommuner. Läs mer om tjänsten och Swecos medverkan i hacket i Kristofer Sjöbloms blogginlägg i Swecos blogg om smarta städer.

hack4sweden16 sweco 600

Lag Sweco Position vann priset Bästa nytta för allmänheten.


Deltagarnas pris till app för krismeddelanden

Nytt för i år var Juryns specialpris och deltagarnas pris. Det tilldelades Laget Will and skill som presenterade en dosa som känner av var den befinner sig och läser upp eventuella krismeddeladen, så kallade VMA (viktigt meddelande till allmänheten.) Laget består av Sam Sam, Hassan Mian, Mohammed Hammoud och Erik Svedin.

I Hack for Swedens youtube-kanal kan du se presentationer av alla tävlingsbidrag.

Öppna myndighetsdata i apparna

Hack for Sweden arrangerades i år för tredje gången. Tävlingen växer och i år stod 23 statliga myndigheter och organisationer bakom hacket, som handlar om att med hjälp av myndigheters öppna data skapa nya tjänster och applikationer. I årets tävling deltog 22 lag från olika håll i Sverige.

De vinnanade lagen använde data från flera av de deltagande myndigheterna. Befolkningsstatistik från SCB, väderdata från SMHI och uppgifter om cykelolycksdata från Transportstyrelsen, är några exempel på myndighetsdata som förekom bland de vinnande bidragen. En sammanställning av alla bidrag och vilka data som använts finns på webbplatsen.

Alla vinnare

Hack for Sweden Award 2016: Lag Ge0Hack3rs, med Mats Törnberg, Heiti Ernits, Per-Olov Jernberg och Marcus Kempe för tjänsten Divercity, en webbtjänst som hjälper invånare, besökare, planerare och näringsliv att utnyttja stadens möjligheter.

Bästa visualisering: Lag Responcity med Håkan Lidbo, Max Björverud och Göran Sandström för en app som gör musik av väderprognosen.

Bästa affärsnytta: Lag Intellecta med Linda Eriksson, Julia Olderius, Love Jacobsson och Andreas Rost för tjänsten Blåser vi en bubbla? som utforskar orsakerna bakom bostadsprisernas utveckling.

Bästa nytta för allmänheten: Lag Sweco Position med Kristofer Sjöblom, Rasmus Berglöf, Christopher Haglund och Per-Olof Norén för tjänsten Cykelranking.se som beskriver cykelinfrastrukturen i svenska kommuner.

Juryns specialpris och deltagarnas pris: Laget Will and skill som presenterade en dosa som känner av var den befinner sig och läser upp eventuella krismeddeladen, så kallade VMA (viktigt meddelande till allmänheten.) Laget består av Sam Sam, Hassan Mian, Mohammed Hammoud och Erik Svedin.

Läs mer på hackforsweden.se