ESNC Satellit jorden
Delta i tävling inom positioneringstjänster!

Den årliga tävlingen European Satellite Navigation Competition (ESNC) har utvecklats till ett globalt expert- och innovationsnätverk inom GNSS (Global Navigation Satellite Systems). Tävlingen har fokus på nya tjänster, produkter och innovativa affärsmöjligheter inom området. Från den 1 april kan tävlingsbidrag lämnas in. Future Position X samordnar den svenska tävlingen.

Du som verkar inom området, ta chansen till möjlig internationalisering, att stärka ditt nätverk och få nya idéer!

Regionala priser, specialpriser samt ett huvudpris delas ut. Den totala prissumman värderas till cirka 1 miljon euro, i form av pengar, inkubatorstöd, affärscoachning, testmiljöer, utveckling av prototyper och mycket annat. Tävlingsbidrag ska lämnas in mellan den 1 april och 30 juni i år.

Tävlingens yttersta syfte är att uppmuntra användandet av positioneringstjänster i vardagen.

Svensk tävling

Future Position X (FPX) driver nu Sveriges deltagande i ESNC. Fram till 2012 arrangerade Lunds universitet denna positioneringsbaserade innovationstävling i Sverige. Detta år har den fått nytt liv! Syftet är att synliggöra Sveriges positioneringstjänster på nationell och internationell nivå.

Prisutdelning i Uppsala och Madrid

Alla vinnare inom de olika kategorierna bjuds till den internationella prisceremonin i Madrid i oktober. Prisutdelningen i den svenska tävlingen äger rum på ULI Geoforums konferens Geoforum 2016 den 4–5 oktober i Uppsala.

130 aktörer i Europa står bakom

Tävlingen stöds av de tyngsta och mest relevanta aktörerna i Europa inom positioneringstjänster, samt av flera lärosäten med fokus på spatiala tjänster och Living Labs. Dessutom står 24 länder/regioner världen över, med sammanlagt över 130 olika aktörer, bakom tävlingen. Här finns till exempel organisationer som olika innovationsarenor, nationella rymdmyndigheter, departement, universitet och kluster.

Tidigare vinnare

Vinnare 2015 blev ”POSEIDRON”, det spanska tävlingsbidraget med en drönare på fyra meter som skickas ut till nödställda till havs. Drönaren kommunicerar med EGNOS (det europeiska positioneringssystemet), har värmekameror för identifiering och använder videolänk i realtid.

År 2012 blev svenska Roadroid AB regional vinnare. Roadroid förser marknaden med system för att mäta och övervaka vägkvaliteteter genom GPS och inbyggda vibrationsmätare i smarta mobiltelefoner.

Om FPX

Future Position X är en fristående icke vinstdrivande ideell förening för forskning, innovation och utveckling inom geografisk informationsteknik. Organisationen drivs av ett 40-tal medlemmar. Klustret är internationellt med över tre hundra partners i cirka 20 länder.

För mer information om tävlingen, kontakta Lars Palm (Future Position X), projektledare för det svenska deltagandet i ESNC, telefon:070-534 12 38

Läs mer om ESNC