Mapillarys team vid en bergdal
Facebook köper Mapillary

Geoforum-medlemmen Mapillary, som har sin bas i Malmö, brukar beskrivas som en utmanare till Google Maps. För några dagar sedan avslöjade Mapillarys vd Jan Erik Solem att Facebook har köpt bolaget.

Mapillary är ett startup-bolag som sedan starten 2013 byggt en crowdsourcad databas med gatubilder (street view) i omkring 200 länder. De annoterade bilderna används bland annat i kommuners digitala stadsmodeller och för att träna upp AI-systemen i självkörande bilar så att de blir bättre på att navigera i trafiken. 

I ett blogginlägg den 18 juni skrev grundaren och vd:n Jan Erik Solem att Mapillary har anslutit sig till Facebook med uppdraget att förbättra kartor överallt för alla. 

Facebook jobbar sedan tidigare med att ta fram verktyg och teknologi för att förbättra kartor genom bland annat maskininlärning och satellitbilder. Kartorna används exempelvis till att utveckla Facebook Marketplace – en konkurrent till Blocket – men de förser även hjälporganisationer med data som är avgörande för deras insatser.

jan erik solem”By merging our efforts, we will further improve the ways that people and machines can work with both aerial and street-level imagery to produce map data. Lots of exciting results will come out of this, including the data we all need to make better maps.”, skriver Jan Erik Solem i sitt blogginlägg.

Jan Erik Solem har tidigare sålt ett företag till en av tech-giganterna. Det var 2010 och den gången var det Apple som köpte hans företag Polar Rose.

Läs mer om försäljningen till Facebook i Mapillarys blogg

Mer att läsa finns till exempel på sajterna Breakit, NyTeknik och DiDigital