Kvinna med telefon i skogen
Lantmäteriet slutar med papperskartor

Lantmäteriet har beslutat att 1 juli 2018 sluta tillhandahålla tryckta versioner av de så kallade allmänna kartorna. I stället kommer användarna att hänvisas till e-tjänster där man kan skapa egna kartor, titta på befintliga kartor i olika utsnitt och, om man så vill, skriva ut kartorna själv.

– Efterfrågan på digitala karttjänster ökar samtidigt som behovet av våra tryckta allmänna kartor har minskat drastiskt under ett antal år. Det är inte längre ekonomiskt försvarbart att fortsätta ta fram tryckta kartor, säger Sofia Stjernlöf, sektionschef på Lantmäteriets marknadsavdelning.

Det är de så kallade allmänna kartorna som, från och med juli nästa år, kommer att sluta tillhandlahållas i tryckt format. Det gäller fastighetskartan, terrängkartan, vägkartan, fjällkartan och sverigekartan. Företag som vill göra egna kartor eller utnyttja kartinformation får tillgång till Lantmäteriets kartdata digitalt.

– Vår kartinformation är mer eftertraktad än någonsin och vi arbetar intensivt med att utveckla tjänster för att göra det ännu enklare för allmänhet, företag och myndigheter att få tillgång till den, säger Sofia Stjernlöf.

Läs mer i nyheten på lantmateriet.se