GIS-företag i Gävle växer: "Vi växte med 10 procent förra året"

Behovet av geografisk information ökar vilket gynnar affärerna för företagen som säljer geografiska informationssystem och tjänster.

– Vi växte med 10 procent förra året, säger Per Carlsson, operativ koncernchef i S-Group Solutions med basen i Teknikparken i Gävle till Arbetarbladet.

Koncernen, som har uppåt 300 anställda, säljer framförallt mjukvara och beskriver sig som marknadsledande i Sverige och Finland.

Ett annat GIS-företag med basen i Gävle är det statliga bolaget Metria, som för några år sedan kopplades bort från Lantmäteriet. Metria säljer geografiska informationssystem med tillhörande konsult- och analystjänster, geografisk data samt plan- och mättjänster.

Hos Metria siktar man på att ha dubblerat sin omsättning till år 2021. Och enligt Metrias vd Erik Oldmark utgörs taktiken av en kombination av att ta marknadsandelar och skapa ett tydligare erbjudande på marknaden. Erik Oldmark tror att digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen kommer att innebära mycket att hämta hos landets kommuner.

Erik Oldmark tror att det dröjer till nästa år innan den tänkta tillväxten märks i siffrorna. Förra året minskade dock omsättningen vilket man uppger framförallt berodde på att man ändrade prismodellen för fastighetsinformation, detta för ökad konkurrenskraft. Det medförde dock att rörelsevinsten blev något sämre.

Per Carlsson på Esri S-Group ser positivt på att Metria satsar på att växa. Det gynnar också S-Group som framförallt säljer mjukvara.

– Metria är till 99 procent en partner till oss. Sen konkurrerar vi på några mindre områden, säger han.

Utökad användning av GIS

Per Carlsson säger att man har beov av bland annat fler utvecklare och GIS-ingenjörer i takt med den växande marknaden. Han tror att svårigheterna med att rekrytera personal också blir den största utmaningen även för Metria.

– Alla företag jobbar med hållbarhet i dag. Det är finansiellt men framförallt socialt och miljömässigt. GIS används som underlag när man fattar beslut för bättre hållbarhet, säger Per Carlsson till Arbetarbladet.

Som exempel tar Per Carlsson torkan och svältkatastrofen i Afrika. Han menar att GIS kan fungera som beslutsstöd när man ska få fram vatten och mat.

Även inom andra områden kan GIS komma att bli vanligare. Till exemepel inom logistik och transport behöver man undersöka hur man ska arbeta mer effektivt, var kunderna finns och hur transporter ska kartläggas.

Arbetarbladets fullständiga artikel finns här för betalande kunder.