Skogsprojekt vann Hack for Sweden Award

Hack for Sweden 2017 gick av stapeln den 11–12 mars på eGovlabs i Stockholm, där deltagarnas uppgift under 24 timmar var att lösa samhällsutmaningar med hjälp av öppna data. Vinnaren av Hack for Sweden Award blev Johan Marand med sitt bidrag Project skog.

Hack for Sweden Award

Project skog använder sig av dataanalys och maskininlärning för att uppskatta sannolikheten till höga naturvärden i skog.

Juryns motivering till priset löd:
”Innovativ användning av öppna data för att förändra världen till det bättre. Genom att analysera data från ett stort antal källor så kan detta projekt påverka myndighetsutövande samt öka medborgarens insyn i vad som faktiskt händer i vårt land.”

– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna Hack for Sweden med mitt skogsprojekt som jag hoppas gör att fler får upp ögonen för den svenska skogen. Samtidigt vill jag väcka debatt om hur skogen mår, säger Johan Marand

30 organisationer står bakom tävlingen bland dem hittar vi bland annat: Lantmäteriet, Havs- och vattenmyndigheten Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet , SCB, Statistiska centralbyrån, SGU, Sveriges geologiska undersökning, Skogsstyrelsen, Sveriges Lantbruksuniversitet och SMHI.

Vinnare i övriga kategorier

Bästa visualisering: Laget Ingen gör bestående av Johan Carlberg och Robin Thunström. De vill med sin lösning visa hur man med hjälp av virtual reality (VR) kan presentera spatial information och få ett annat perspektiv än man får i andra typer av media.

Best Young Hackers: Laget Hello World! Team 1 som består av Alice Heiman, David Wolters, Fredrik Carlsson och Mathias Kujula. De vill med sin app levandegöra historiska händelser med hjälp av bland annat GPS-information. Appen kan också föreslå kulturhistoriska vandringar, konstpromenader eller spännande kriminalhistoria.

Juryns pris: Laget Kompetens och jämlikhet genom tillgång till kunskap består av Victoria Wagman. Hon får priset för att ha utforskat och dokumenterat hur svårt det kan vara att få tillgång till myndigheters öppna data. Hon har därmed skapat förutsättningar för de som i framtiden vill använda öppna data.

Bästa nytta för allmänheten: Laget Sverige är stort består av Johannes Ridderstedt, Håkan Rosenhorn, Björn Grundström. Med tjänsten Ditt nya hem har de skapat ett verktyg för att hjälpa människor att till exempel hitta en bostad och kunna påbörja sin SFI-utbildning. Därmed förbättras integrationen.

Deltagarnas pris: Priset som röstas fram av alla som deltar i Hack for Sweden gick till laget IT-Gymnasiet Kristianstad som består av Alexander Hejazi, Alban Shala, Victor Olofsson och Mattias Svensson.

Läs mer om tävlingen