Ola Asplund, senior advisor, IF Metall och ledamot i regeringens innovationsråd.
Regeringens inriktning för en ny digital strategi

Vid Nationella innovationsrådets möte den 24 november presenterade statsråden Peter Eriksson och Ardalan Shekarabi regeringens inriktning för en ny digital strategi, som bland annat ska gagna medborgare och företag samt stödja näringslivet och samhällsutvecklingen. I en intervju berättar en av ledamöterna i rådet, Ola Asplund, om omställningen som krävs.

Digitalisering kräver omställning

Digitalisering handlar om helt nya sätt att organisera och styra arbete och att producera och förmedla många varor och tjänster. Regeringen vill med digitaliseringsstrategin se till att Sverige fortsätter vara ledande när det gäller digitalisering. Den ska tydliggöra hur en politik för digitalisering kan bidra till att utveckla samhället och Sveriges konkurrenskraft.

– Hela Sverige – människor, företag och organisationer – ska kunna delta i den omställning som digitaliseringen utgör och kunna ta del av de möjligheter den ger, säger Peter Eriksson som är ansvarig minister för digitalisering.

– Sverige ska återta sin position i världstoppen rörande digitalisering av offentlig sektor. En digitaliserad offentlig sektor i framkant stärker servicen till svenska företagare och minskar den administrativa bördan för näringslivet, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Samverkansprogram

På Innovationsrådets möte var en fråga hur Sverige kan arbeta med att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Andra punkter på dagordningen var svensk rymdverksamhet och regeringens samverkansprogram, som startat upp under hösten. Samverkansprogrammen är en kraftsamling för nya sätt att möta de samhällsutmaningar som Sverige och världen står inför och bygger på dialog och gemensamt arbete mellan näringsliv och offentliga aktörer.

Ola Asplund om digitaliseringen

 Ola Asplund, ledamot i Innovationsrådet och senior advisor på IF Metall, berättar i en intervju om hur industrin och näringslivet förändras av digitaliseringen och vad som är viktigt i omställningen.

– Kapaciteten att samla in, lagra, och processa större datamängder ger möjlighet att optimera processer och materialanvändning i en helt annan skala än hittills. Nya tillverkningstekniker och automatiska processer tillkommer i snabb takt. Det förändrar logiken i många verksamheter och skapar också en grund för helt nya produkter och tjänster. Det påverkar värdekedjorna och det skapar nya aktörer som traditionella industriföretag måste lära sig att samarbeta med, säger Ola Asplund.

Han nämner också företag och branscher som ligger i framkant och tillämpar den nya tekniken. Ett gott exempel är fordonsindustrin som har kommit långt med utveckling av autonoma fordon och nu tittar på hur själva transporterna kan effektiviseras.

Rätt kompetens

Ola Asplund kommer också in på kompetensfrågan och menar att Sverige måste skärpa sina utbildnings- och omställningssystem för att underlätta för individer att anpassa sig till utvecklingen.

– Ett stort arbete behöver göras inom utbildningssystemet, både att se över och komplettera innehåll i utbildningar på alla nivåer, men också öka tillgänglighet och metodik så att alla får del av ett utbildningslyft. Det handlar både om rätt kompetens för arbetsuppgifter och att kunna ta del av samhällets funktioner och möjligheter som snabbt förändras.

Läs hela intervjun på regeringen.se