Lantmäteri fastighetsbildning
Fråga i riksdagen: Fler kommunala lantmäterimyndigheter?

Lantmäteriet registrerar och säkrar ägandet av alla fastigheter samt hanterar deras gränser. Arbete med detta sker också i de kommunala lantmäterimyndigheter som finns i 39 av Sveriges kommuner. Per Åsling (c) ser ineffektivitet i Lantmäteriets arbete och har ställt en skriftlig fråga till finansmarknads- och konsumentministern Per Bolund (mp) om statsrådet avser att se över regelverket som reglerar kommunernas möjligheter att bli kommunala lantmäterimyndigheter.

Privatisering och fler kommunala lantmäterimyndigheter

Per Åsling lyfter behovet av lantmäteritjänster även utanför tätbefolkade kommuner och att tidigare nedläggningar av lokala kontor samt det ringa antalet kommunala lantmäterimyndigheter innebär en försämring för medborgare och företag genom större avstånd, längre handläggningstider och ett hinder för näringslivets utveckling. Han menar därför att det är rimligt att införa möjligheten för privata entreprenörer att utföra vissa uppgifter liksom att underlätta för inrättandet av fler kommunala lantmäterimyndigheter.

Brist på lantmätare i hela samhällsbyggnadsområdet

I sitt svar pekar Per Bolund först och främst på att fastighetsbildning i huvudsak är ett statligt ansvar enligt lag. Bolund lyfter även att hela samhällsbyggnadsområdet idag präglas av en stor resursbrist vad gäller lantmätare. Han menar att de tankar Per Åsling framför om privatisering och fler kommunala lantmäterimyndigheter inte medför någon lösning på det grundläggande resursproblemet. Han avslutar med att säga att det finns skäl att utvärdera regelverket om kommunala lantmäterimyndigheter, men att frågan inte är prioriterad i dagsläget.

Per Åslings skriftliga fråga Lantmäteriets lokala närvaro, 2015/16:1128, överlämnades 2016-04-20 och besvarades 2016-04-27 av statsrådet Per Bolund.

Läs hela frågan och svaret